De ultieme guide voor het kiezen van het perfecte behang

Het kiezen van het perfecte behang voor uw ruimte vormt een unieke uitdaging.

Via Bouwsector Nederland kunt u een offerte aanvragen voor behang en het aanbrengen daarvan.

In tegenstelling tot een verflaag is behang een gedurfd ontwerpstatement en iets dat u wilt gebruiken om uw ruimte jarenlang te verheffen en te verbeteren.

Vraag voor het kopen van behang eerst advies aan Bouwsector Nederland.

behang

Allereerst, wat is echt “perfect”?

Nou, het komt vooral neer op persoonlijke voorkeur en wat je beschouwt als de beste match voor de ruimte die je probeert te stylen.

Dit betekent echter niet dat u geen advies moet inwinnen voordat u uw portemonnee opent voor nieuw behang.

Je moet nadenken over de ruimte die je behangt

 • Is het residentieel of commercieel?
 • Is het een badkamer, slaapkamer, keuken, woonkamer, restaurant of hotellobby?
 • Welke kleuren, patronen en ontwerpen moet ik kiezen?
 • En als het gedrukt is, wat voor soort materiaal moet ik dan kiezen?

Het kan moeilijk zijn om te weten welke onderliggende tips je in gedachten moet houden bij het kiezen van een behang.

Dus we zijn er om te helpen!

Met een reeks eenvoudige punten en tips om te overwegen bij het kiezen van het perfecte behang voor uw ruimte.

Er zijn verschillende soorten behang:

1. Het licht in de kamer

Een van de beste eerste overwegingen om in gedachten te houden, is hoeveel natuurlijk licht de kamer die u van plan bent te behangen gedurende de dag ontvangt.

Of het nu veel natuurlijk licht is of als het een ruimte op het zuiden is die moeite heeft om de zon te zien, overweeg de sfeer die wordt gecreëerd door de aan- of afwezigheid van licht.

Als een kamer veel natuurlijk licht ontvangt, kan het verstandig zijn om het bij lichtere, helderdere kleuren te houden om een luchtige, opbeurende sfeer in de ruimte te accentueren.

Het is ook geweldig om mat behang te overwegen in plaats van op een reflecterend oppervlak te printen.

Onze behanger kan alle soorten naadloos voor u plakken.

Verschillende soorten motieven

In een kamer met veel natuurlijk licht heeft reflecterend behang een merkbare glans, die de aandacht kan afleiden van het ontwerp of kunstwerk dat op het behang is afgebeeld.

De reflectie kan voor sommigen ook irritant zijn, en dus zou een mat behang dat uw behangontwerp laat zien precies zoals het bedoeld was, een goed idee zijn om te gebruiken.

Voor een donkere ruimte is het goed om een behangontwerp op te nemen met een levendige kleur die eruit springt en in het oog springt in de slecht verlichte ruimte.

Vooral met badkamers kan toegang tot licht een ernstig probleem zijn

Veel mensen lossen dit op door vast te houden aan een wit kleurenschema dat zuigt als vier witte, betegelde muren.

Maar misschien wilt u overwegen om wat kleur aan de ruimte toe te voegen om te voorkomen dat deze saai en saai wordt.

Net als deze voorbeelden hierboven, heb je een achtergrond nodig met een meer rustige tint, of het nu een lichte toon is zoals wit of crème, of donkere tinten zoals donkerblauw, paars en zwart.

Met een meer neutrale basiskleur kunnen illustraties binnen het ontwerp eruit springen en voor zichzelf spreken.

Verschillende ontwerpen zijn mogelijk

Het gebruik van een natuurthema met felgekleurde planten, fruit en groenten kan een funky gevoel voor de badkamer creëren.

Als alternatief is het hebben van visvormen op de voorgrond ook intrigerend.

De gedetailleerde aard van een vis – zijn ogen, schubben, kleine vinnen en zijn algehele vorm – springt onmiddellijk in het oog.

In combinatie met de fellere kleuren die voor de visvormen worden gebruikt, zal het oog zich verbinden met de voorgrond, terwijl de rustige gekleurde achtergrond lijkt terug te trekken.

Dit creëert een perceptie van diepte, wat vooral in kleinere ruimtes nuttig is.

Laten we meer te weten komen over enkele andere ideeën voor het gebruik van kleur om een bepaald effect of een bepaalde sfeer weer te geven.

2. Kleuren kiezen voor je behang

Kleuren zijn een belangrijke overweging als het gaat om het behangen van een ruimte.

Toch hebben kleuren een bepaalde psychologische connotaties en creëren verschillende sferen in een ruimte, afhankelijk van het gebruikte kleurengamma.

Voordat u aan de slag gaat met het selecteren van kleuren die mogelijk niet passen bij uw oorspronkelijke visie voor de ruimte, moet u enkele van onze tips overwegen.

Denk eerst na over de functie van de kamer

 • Is de kamer een persoonlijke ruimte?
 • Wordt het gedeeld?
 • En wat gebeurt er meestal in de kamer?

Als deze ruimte bijvoorbeeld uw lounge is, ergens waar u gasten vermaakt terwijl u drankjes en snacks deelt, kunt u het gevoel hebben dat een geschikt kleurenpalet er een is met fellere kleuren die een levendige energie in de lounge creëren.

Als alternatief, als de kamer puur functioneel is, zoals een keuken, kunt u kleuren overwegen die rustiger en rustiger zijn.

Een keuken kan al een heel drukke ruimte zijn, en het gebruik van gewassen kleuren zoals eierschaal, beige en crèmetinten werkt goed om de beweging in de ruimte te verminderen en balans te brengen.

Behangen in uw bedrijf

Voor zakelijke ruimtes, zoals restaurants, is het waarschijnlijk dat u dit soort ruimte zult stylen ten opzichte van een thema dat u hebt geselecteerd en de stijl van het restaurant dat het is.

Vaak wordt een gedurfde print, unieke illustratie of ongewoon kleurenpalet geselecteerd om een op maat gemaakte en gedenkwaardige esthetiek te creëren.

Restaurants zullen ook vaak behangkleuren kiezen om voedsel weer te geven, zoals de tonen die aanwezig zijn in een sappige salade, met groen, rood, oranje en geel.

Hetzelfde kan gezegd worden voor ochtendrestaurants die de neiging hebben om lichte, levendige kleuren te gebruiken om klanten ‘s ochtends energie te geven.

Kies kleuren die passen bij de ruimte

De kleur geel specifiek, kan ook worden gebruikt in balken als psychologisch vinden we de kleur kalmerend.

Dit helpt om rond een bar te zijn waar alcohol en energie is om klanten kalm en ontvankelijk te houden.

Premium fine dining restaurants aan de andere kant bevatten vaak rijke, verleidelijke kleuren en verbluffende beelden die op een elegante, verleidelijke manier in het oog springen.

Kunstwerken bevatten vaak bloemvormen, zoals rozen, met lichte crèmes en contrasterende donkerrode en groene tinten.

Volg onze behangtips op de voet

We hebben een aantal echt waardevolle tips voor het behangen van uw restaurant hier met een aantal geweldige voorbeelden om uw aandacht te trekken.

Evenzo zullen nachtclubs en premium bars vaak grote kunstwerken en behangdisplays bevatten.

De afwerkingen rond deze kunstwerken vertegenwoordigen meestal een vorstelijk, hoogwaardig gevoel.

Qua kleur zijn dit onder andere zilvertinten en goud

Het is ook populair om de menselijke vorm op de een of andere manier afgebeeld te zien in nachtclubs en bars.

Meestal gaat het dan om treffende beelden van bijvoorbeeld de ogen, die gezien kunnen worden als gerelateerd aan de omvang van de huidige generatie en de behoefte om gezien te worden (of te voelen).

Abstracte kunstwerken creëren ook een drukke indruk in een nachtclub, en iets dat resoneert met uw publiek of beweging creëert, kan helpen de energie in de ruimte te vergroten.

Laten we nu eens kijken hoe we de visuele aantrekkingskracht van een kamer kunnen maximaliseren door de hoogte van het plafond als een voordeel te gebruiken.

3. De hoogte van het plafond van uw kamer

Dit wordt soms over het hoofd gezien wanneer u voor het eerst uw ruimte beoordeelt en zich afvraagt welk behang echt goed zou werken.

Uw plafondhoogte moet een belangrijke factor zijn bij het kiezen van uw behang.

Lage plafonds creëren een ruimte die kleiner aanvoelt, in welk geval het beter is om te gaan voor een kleur- en / of patrooncombinatie voor uw muren die ruimte creëert.

Houd er rekening mee (dat als je besluit een patroon te gebruiken) probeer iets te gebruiken dat wat negatieve ruimte heeft en niet zo druk is dat het overweldigend is.

Maak de ruimte groter

In termen van het gebruik van kleuren om ruimte te creëren, zouden lichtere kleuren beter werken dan donkere tinten.

Het kiezen van een patroon dat een donkere achtergrondkleur en elementen combineert met levendige, levendige kleuren op de voorgrond , is echter een geweldige manier om ruimte te creëren.

Dit komt omdat het oog wordt getrokken door de helderdere kleuren op het oppervlak.

Dit terwijl de donkere tinten zich terugtrekken naar de achtergrond. Hierdoor ontstaat een illusie van diepte en voelt je ruimte groter aan.

Voor ruimtes met hoge plafonds is the sky the limit!

Maximaliseer de extra ruimte die je hebt om iets boeiends te creëren of te harmoniseren met het algemene thema voor de kamer.

Hoge plafonds betekenen meer wandruimte om een sfeer naar keuze te creëren.

Een goed idee bij het maximaliseren van de ruimte die hoge plafonds op natuurlijke wijze creëren, is het gebruik van afbeeldingen en patronen die het verticale vlak effectief gebruiken.

Het hebben van hoge bomen, zoals in de bovenstaande voorbeelden, en andere decoratieve elementen in uw behangontwerp die naar boven reiken en het oog naar het plafond trekken, zal helpen de perceptie van nog meer extra ruimte te creëren.

Creëer ruimte

Op dezelfde manier zullen hangende gordijnen (of andere decors zoals schilderijen) vanaf het hoogst mogelijke punt helpen het eindeloze ruimte-effect te versterken dat u wilt bereiken.

Hangende verlichtingsarmaturen zijn in dit scenario ook nuttiger dan lampen die gelijk zijn met het plafond en een bubbeleffect op uw plafond creëren.

Het opnemen van lampen die lange snoeren aan het plafond hangen en diepte creëren, zal een aanwinst zijn.

Deze stijl van verlichting zal het uiterlijk van de ruimte versterken en mooi harmoniëren met het gebruik van het verticale vlak in het door u gekozen behangontwerp.

4. Behang kiezen voor je plafond

Vergeet niet één oppervlak dat normaal gesproken over het hoofd wordt gezien – de 5e muur.

De 5e muur? Uw plafond natuurlijk! Meestal wordt het plafond onderbenut bij het behangen van een ruimte.

Het is een meer populaire aanpak om alleen vast te houden aan het behangen van 4 muren in uw ruimte, maar het plafond in uw voordeel gebruiken kan echt helpen.

Breng een thema aan

Het geeft je een ruimte om je thema verder over te brengen, of een aanbevolen ruimte om iets anders te proberen.

Je zou het zelfs kunnen gebruiken om een lelijke oppervlakteafwerking te verbergen of de illusie van meer ruimte te creëren.

Misschien kies je ervoor om dit oppervlak te gebruiken als een featured wall en een fine art print tentoon te stellen.

Als alternatief kan het stylen van je plafond gewoon gaan over het toevoegen van een vonk aan een saai oppervlak en het accentueren van je verlichtingsarmaturen.

5. Patronen kiezen voor uw behang

Patronen en herhalende afbeeldingen kunnen een geweldige manier zijn om wat stijl aan je muren toe te voegen en een aantal opvallende details te creëren die een vonk toevoegen aan elke woonruimte.

Het kiezen van het juiste soort patroon dat waarde toevoegt aan uw ruimte en geen concessies doet aan de sfeer die u probeert te creëren, kan echter een uitdaging zijn.

In een kleine ruimte is het niet aan te raden om veel muren met herhaalde patronen te hebben.

Meerdere wanden met herhalende kleuren en elementen zorgen voor veel beweging.

Deze beweging resulteert in een chaotische sfeer, die in combinatie met een kleine ruimte claustrofobisch aanvoelt.

Je zou ervoor kunnen kiezen om in plaats daarvan een featured wall te hebben

Neem één oppervlak en voeg je persoonlijke touch toe door een ontwerp te kiezen dat met je resoneert, en contrasteer het met minder patronen en rustigere kleuren in een vergelijkbaar palet voor de resterende muren in je ruimte.

Als je denkt dat je patroon misschien een beetje overweldigend is, probeer het dan te compenseren met een andere stijl.

Er zijn meerdere soorten herhalingspatronen zoals de half drop, diamond, block, stripe, toss of dot.

Bekijk dit artikel voor een overzicht van hoe de stijl van elk patroon is ontworpen.

Een groot herhalingspatroon kan ook goed werken

Grotere kunstvormen met herhalende elementen maar ook gebieden van ademruimte kunnen een verlengend effect in uw ruimte creëren.

Een donkere achtergrond kan helpen de diepte in het stuk te compenseren en bloemenvormen, in dit voorbeeld, op de voorgrond te laten verschijnen met hun levendige kleurenpalet.

Het hebben van een solide achtergrond en het opnemen van gebieden van de ruimte zorgt er ook voor dat kleinere, gedetailleerde elementen snel in het oog springen.

Dit in plaats van kleinere vormen te overlappen die er bijna overweldigend en storend uitzien als ze gelaagd zijn en dicht bij elkaar worden geplaatst.

6. Overweeg de meubels in uw ruimte

De meubels en armaturen in uw ruimte kunnen een grote invloed hebben op de stijl van uw behang en de impact die het heeft.

Overweeg in eerste instantie de verhoudingen van uw meubels.

Een ruimte zoals een lounge, met grote banken of fauteuils, is misschien niet zo geschikt voor behang.

Dit kan zijn omdat grote meubels een groot deel van uw muur blokkeren, wat betekent dat u niet het volledige effect van het ontwerp krijgt.

Vooral als het een kunstwerk is en geen herhalingspatroon – elementen van een stuk kunnen worden afgesneden en dit zal de opvallende aantrekkingskracht verpesten die je oorspronkelijk van plan was.

Hier is gekozen voor een eenvoudiger en consistent patroon en het werkt heel goed

Dit komt omdat, hoewel bepaalde delen van het ontwerp zijn afgesneden, het patroon zijn continuïteit behoudt en het meubilair eigenlijk een mooie pauze voor het oog biedt tussen het consistente verticale streeppatroon.

Je zou ook kunnen gaan voor een feature wall die niet wordt ingenomen door veel meubels.

Dit geeft je de mogelijkheid om wat stijl aan je ruimte toe te voegen en de aandacht te vestigen op een brandpunt in je kamer dat sfeer toevoegt.

U kunt deze aanbevolen muur aanvullen door andere oppervlakken te stylen met kleuren die harmoniëren met uw opvallende oppervlak.

Wij hebben een goedkoop behangbedrijf wat graag voor u klaarstaat.

Behang zorgt voor sfeer

Net als bij dit op de natuur geïnspireerde behang, werd besloten om zich te committeren aan de stijl van het behang en extra decoratieve elementen toe te voegen.

Denk aan buck horns, om het thema dat de kamer overbrengt te accentueren.

Hoewel een deel van het patroon achter het bed verloren is gegaan, is het niet zo’n groot verlies wanneer het oog onmiddellijk wordt getrokken naar de hoorns in het midden van de muur, in plaats van naar de randen van het behang.

Evenzo is het in een keukenomgeving ook het beste om rekening te houden met uw apparaten en armaturen.

Apparaten zoals magnetrons, waterkokers, ovens, schotelrekken, ventilatoren, enzovoort, snijden delen van uw muren af en interfereren met het door u gekozen ontwerp.

Rekening houdend met uw armaturen en hun kleuren, zoals handgrepen, ladeknoppen en de kleur van uw kasten en apparatuur in deze ruimte, kan dit in uw voordeel worden gebruikt.

Het selecteren van kleurcombinaties

Hier is het het beste om kleuren te selecteren die harmoniëren met de soorten armaturen die u hebt gekozen.

Probeer niet te werken tegen de kleuren die al in uw keukenruimte aanwezig zijn, maar gebruik ze in plaats daarvan als een gids om de stijl op te fleuren.

In het bovenstaande voorbeeld is het feit dat de koelkast een deel van het behang bedekt iets waar we naar hebben geleund.

In plaats van een kunstwerk af te snijden vanwege een apparaat, besloten we het te gebruiken als een kans om een punt van mysterie te creëren.

De hoes verschijnt ergens achter de koelkast, terwijl het tentoongestelde kunstwerk zich uitstrekt tot het belangrijkste, open segment van de muur.

7. Denk aan de muur zelf

Een andere belangrijke overweging is de muur waarop u het behang wilt aanbrengen.

Het hebben van een raam, of meerdere ramen, aanwezig op een muur die u wilt bedekken met een prachtig ontwerp kan problemen veroorzaken.

Printers en installateurs brengen vaak extra kosten in rekening.

Dit omdat het originele behang dat is afgedrukt om de grootte van uw muur te bedekken, geen raamuitsparingen bevat.

Het betekent ook dat delen van het ontwerp dat u van plan bent op uw muren te hebben, mogelijk worden verduisterd en er misschien niet zo goed uitzien als er geen gaten in de afbeelding waren.

Probeer in dit geval het patroon te plannen dat u kiest om rond uw ramen te passen of te vormen.

Of zorg ervoor dat u zich comfortabel voelt met het verliezen van een deel van het ontwerp omdat u de ramen in uw kamer moet snijden.

8. Hoe om te gaan met rare muren in kleine ruimtes

Het hebben van een kleine ruimte waarvan je niet precies weet wat je ermee moet doen, kan een kans zijn om je creativiteit te maximaliseren en iets toe te passen dat er geweldig uitziet.

Kleine bogen en overgebleven segmenten van de muur die niet door een muur slaan om meer ruimte te creëren.

Door kleine ruimtes ongebruikt te laten, kan de sfeer in een kamer saai en stagnerend lijken.

Het toevoegen van een patroon of beeldmateriaal dat resoneert met een deel van je smaak en persoonlijkheid, zal in de toekomst een veel aangenamere sfeer creëren voor welke omgeving je ook stylet.

Het plafond behangen

Je kunt dit idee ook verwerken met plafonds die in een driehoekige vorm naar beneden hellen.

Deze vorm snijdt vaak een deel van een muur af en kan een ruimte kleiner en claustrofobischer laten aanvoelen.

In dit scenario moet u afbeeldingen, patronen en kleuren opnemen die meer diepte in de ruimte creëren.

Bekijk dit interessante effect dat we voor een van onze klanten hebben gecreëerd (zie onze foto’s).

Wat hebben we gedaan?

De lucht was het gekozen beeld dat werd gebruikt om ruimte te creëren in deze enigszins ingepakte omgeving.

Natuurlijk heeft de lucht een eindeloze open aantrekkingskracht en dus werkt het als thema heel goed om de perceptie van eindeloze ruimte te creëren die verder reikt dan het dak en de muur van de ruimte.

We hebben ook de natuurlijke lucht gecontrasteerd met een ruw bakstenen gezicht om een rustieke aantrekkingskracht te creëren die de aandacht trekt.

De helderdere tonen die worden gebruikt in het beeld van de lucht zijn lichter dan de tweede helft van de muur.

Dit creëert een gevoel van ruimte voor de bovenste helft van de muur, omdat dit leidt tot de natuurlijke vorm van het plafond.

Wat moet je doen met lastige ruimtes?

Een andere ruimte die vaak onderbenut wordt, zijn muren die trappen omringen.

Dit is een ruimte die mensen van de ene ruimte naar de andere brengt, en we laten dit lege canvas vaak open.

Natuurlijk kunnen trappen, leuningen, glas en andere materialen die deel uitmaken van het ontwerp van uw trap, verf en afbeeldingen belemmeren,

Maar het gebruik van de juiste techniek en afbeelding kan de aantrekkingskracht van het nemen van de trap vergroten.

9. Verschillende behangmaterialen & wat is het beste voor uw ruimte

Er zijn een paar materialen om uit te kiezen bij het behangen van een ruimte.

Vaker heb je getextureerd en glad behang.

Getextureerd behang kan worden gebruikt om een detailelement toe te voegen als aanvulling op een patroon of kunstwerk.

Een glad behang ziet er vaak schoner en verfijnder uit, maar het hangt echt af van de instelling en sfeer die je probeert te creëren.

Qua materiaalkeuze heb je vinyl gecoat behang en massief vinylbehang.

Het verschil tussen de twee?

Vinyl gecoat behang, dat wordt ondersteund door papier, kan moeilijk effectief schoon te maken zijn wanneer er een kras optreedt en een delicate hand betrokken is.

De nauwkeurige reproductie in kleurkwaliteit is echter wat vinyl gecoat behang voor sommigen een winnaar kan maken.

Massief vinylbehang is een betere keuze voor gebieden in residentiële of commerciële ruimte die vocht ervaren.

Massief vinyl wordt niet ondersteund door een papieren fundering en is gemakkelijk schoon te maken zonder het ontwerp te beschadigen.

Mat of glanzend behang?

U kunt ook kiezen tussen een glanzende of matte afwerking die past bij uw ruimte en het licht dat het ontvangt.

Een mat materiaal presteert beter in een ruimte met veel natuurlijk licht.

Dit terwijl een glanzende afwerking er geweldig uitziet in een ruimte met minder kunstmatig en natuurlijk licht.

We bieden potentiële klanten een reeks afwerkingskeuzes om hen te helpen een verbluffend ontwerp weer te geven.

Wij geloven in een PVC-vrije benadering van behang en kiezen een materiaal dat 100% recyclebaar is en printen onze ontwerpen met niet-giftige latexinkt.

Deze omvatten:

 • Matt smooth: Gladde gevlekte textuur.
 • Canvas textuur: Elegante geweven stof, verzacht reflectie en opvallende prints.
 • Ritz canvas textuur: Ruige stof textuur, vergelijkbaar met ruw linnen.
 • Papierafwerking vinyl: Gladde matte satijnen afwerking. Lage glans en zacht om aan te raken.
 • Mat vinyl SAV: Zelfklevende, satijnmatte afwerking geschikt voor gladde oppervlakken.
 • Glanzend vinyl SAV: Zelfklevend, glad behang met een glanzende afwerking.

Bekijk de materialen die we hier aanbieden en kijk welke stijl past bij de aanpak waar je voor gaat.

Deze gedetailleerde uitsplitsing stelt u ook in staat om de stilistische en functionele voordelen van afdrukken op bepaalde materialen te begrijpen.

10. Conclusie

Samenvattend, denk na over de intentie achter het toevoegen van stijlvol behang aan je muren.

Overweeg of je een effect wilt creëren, zoals meer ruimte, of een sfeer, zoals een levendige, en welke kleuren je kunt gebruiken om dit idee over te brengen.

Denk na over of je hunkert naar opvallende details, of dat je deze ruimte nodig hebt om je gepersonaliseerd te voelen en bij je personage te passen.

Houd ook rekening met uw thema en welke ontwerpen goed werken met de sfeer die u wilt creëren in een grote of kleinschalige ruimte.

Kies iets aparts uit

Elke kamer is uniek en we hebben een reeks tips ontwikkeld om u te helpen bij het stylen van een verscheidenheid aan verschillende ruimtes.

Bekijk onze andere berichten hieronder om u te helpen het beste behang te kiezen voor een slaapkamer, badkamer, restaurant of zelfs een hotellobby.

Advies bij het kiezen

Vraag een offerte aan of neem contact met ons op om de juiste keuze te maken.