Houtskeletbouw: een gids voor zelfbouwers
Houtskeletbouw is een geweldige optie voor zelfbouwers die op zoek zijn naar een snel te bouwen en energiezuinig huis.
We nemen een kijkje in het bouwproces achter houtskeletbouw.
Mocht u vragen, advies of een offerte willen dan kunt u ons altijd contacten.
Lees nu stap voor stap op welke manier u een nieuwbouwwoning kunt bouwen.
Wat is houtskeletbouw?
Houtskeletbouw is een moderne methode om een huis te bouwen en heeft veel voordelen voor uw bouw.
Bij gebouwen met houtskeletbouw, in tegenstelling tot huizen van baksteen en blok, kunt u off-site met de bouw beginnen, waardoor het proces wordt versneld en er minder tijd ter plaatse wordt besteed.
Houtskeletbouw omvat een reeks systemen, van eikenhouten frame tot structureel geïsoleerde panelen, en het is een constructietype dat steeds populairder wordt.
Naar schatting wordt ongeveer een kwart van alle nieuwbouw in Nederland, inclusief zelfbouwwoningen, gebouwd met houtskeletbouw.
Leer de systemen die worden gebruikt om houtskeletbouw te bouwen beter kennen met onze uitgebreide gids en ontdek wat u moet weten voordat u aan uw zelfbouwreis begint.
Hoe werkt houtskeletbouw?
In eenvoudige bewoordingen gebruikt een houtskeletconstructie houten stijlen in de externe structurele muur om de uitgeoefende belastingen te dragen voordat ze naar de fundering worden overgebracht.
Houtskeletbouw gebouwen omvatten de muren, vloeren en daken, die zijn ontworpen als een geheel, samenhangende technische constructie.
Houten kozijnen bevatten een aantal verschillende elementen als onderdeel van het totale wandsysteem.
Neem ook eens een kijkje bij prefabwoningen.
Van buiten naar binnen, deze omvatten;
- Externe bekleding en spouw (baksteen, pleisterwerk, composiet of houten panelen, enz.) om weersbestendigheid te bieden.
- Ademend membraan om bescherming tegen weersinvloeden te bieden tijdens de bouw en ervoor te zorgen dat het frame ademt en vocht weerstaat tijdens zijn levensduur.
- OSB of multiplex voering gemonteerd op het frame om sterkte en stijfheid te bieden.
- Muurisolatie aangebracht tussen de structurele stijlen om de thermische prestaties te verbeteren en de energierekening te verlagen.
- Dampremmende laag om interstitiële condensatie te voorkomen en luchtlekkage te beperken.
- Servicezone voor de distributie van elektrische en mechanische systemen.
Is een houtskeletbouw goedkoop?
Dit is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden vanwege het aantal betrokken variabelen.
De kosten zullen worden beïnvloed door de complexiteit van het betrokken project en gecompliceerde daken, gewelfde plafonds, open lay-outs, kenmerkende ramen voegen allemaal kosten toe.
Voordat u begint na te denken over toegang, verhouding van vloer tot wandoppervlak en de specificatie van het systeem dat wordt gebruikt gebruikt.
Er zijn huizen met houtskeletbouw die zijn gebouwd voor een prijskaartje van meer dan € 850.000 – denk aan een opvallend huis met twee verdiepingen op een uitgestrekt perceel.
Uitleg over zelfbouw
Evenals zelfbouwwerken met één bed die zijn gebouwd voor een bescheiden budget van minder dan € 80.000.
De bovenbouw van uw zelfbouw zal het grootste kostengebied zijn en zal doorgaans 25% tot 30% van het totale bouwbudget in beslag nemen.
In vergelijking met systemen zoals baksteen en blok, zullen de initiële kosten van een open paneelframe ongeveer hetzelfde zijn, maar gesloten paneelsystemen zullen duurder zijn.
Dit is natuurlijk afhankelijk van de prestaties en extra functies die ze bevatten.
Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?
- Verantwoord gewonnen hout is een milieuvriendelijk bouwmateriaal en er is minder materiaalverspilling bij dit soort constructie
- Het is gemiddeld 30% sneller om met houtskeletbouw te bouwen dan met blok en baksteen
- Houten kozijnen zijn licht, wat vaak betekent dat er eenvoudigere (en goedkopere) funderingen nodig zijn
- Een houtskeletbouw kan gemakkelijk worden gebouwd bij slecht weer, waarbij de bouw van blokken vertraging kan oplopen
- Houten kozijnen worden nauwkeurig vervaardigd, waardoor er minder foutenmarges zijn voor on-site transacties, terwijl er ook voor wordt gezorgd dat de kamers echt zijn (perfect vlak en vierkant)
- Minder behoefte aan natte beroepen, die vaak schaars zijn en veel rommel op een bouwplaats veroorzaken
Wat zijn de nadelen van houtskeletbouw?
- Omdat het houten frame met precisie is gemaakt, is er een lage tolerantie voor eventuele afwijkingen in het grondwerk, waardoor problemen kunnen ontstaan die moeilijk te verhelpen zijn
- Sommige panelen met houtskelet zijn zwaarder dan andere en moeten mogelijk op hun plaats worden gehesen, wat extra eisen stelt aan de toegang tot de site
- Houtskeletbouw is van nature meer vatbaar voor warmteschommelingen, omdat het minder massa heeft dan een blokhuis. Dit betekent dat huizen met houtskeletbouw goed geïsoleerd moeten zijn, en deze elementen moeten in de begroting worden meegenomen. Gelukkig leent houtskeletbouw zich hier goed voor
- Houtskeletbouw zal per vierkante meter meer kosten dan blok en baksteen, maar houd rekening met de besparingen die zijn gerealiseerd door het snellere bouwproces, waardoor deze kosten kunnen dalen of zelfs in het algemeen goedkoper kunnen worden
Houtskeletbouwbedrijven nemen vaak grote deposito’s (mogelijk zelfs het hele bedrag) voordat de bouw begint, wat kan betekenen dat cashflow een probleem is voor sommige zelfbouwers.
Offerte houtskeletbouw kopen
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.