Houtskeletbouw: een gids voor zelfbouwers

Houtskeletbouw is een geweldige optie voor zelfbouwers die op zoek zijn naar een snel te bouwen en energiezuinig huis.

We nemen een kijkje in het bouwproces achter houtskeletbouw.

Mocht u vragen, advies of een offerte willen dan kunt u ons altijd contacten.

Lees nu stap voor stap op welke manier u een nieuwbouwwoning kunt bouwen.

houtskeletbouw

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een moderne methode om een huis te bouwen en heeft veel voordelen voor uw bouw.

Bij gebouwen met houtskeletbouw, in tegenstelling tot huizen van baksteen en blok, kunt u off-site met de bouw beginnen, waardoor het proces wordt versneld en er minder tijd ter plaatse wordt besteed.

Houtskeletbouw omvat een reeks systemen, van eikenhouten frame tot structureel geïsoleerde panelen, en het is een constructietype dat steeds populairder wordt.

Naar schatting wordt ongeveer een kwart van alle nieuwbouw in Nederland, inclusief zelfbouwwoningen, gebouwd met houtskeletbouw.

Leer de systemen die worden gebruikt om houtskeletbouw te bouwen beter kennen met onze uitgebreide gids en ontdek wat u moet weten voordat u aan uw zelfbouwreis begint.

Hoe werkt houtskeletbouw?

In eenvoudige bewoordingen gebruikt een houtskeletconstructie houten stijlen in de externe structurele muur om de uitgeoefende belastingen te dragen voordat ze naar de fundering worden overgebracht.

Houtskeletbouw gebouwen omvatten de muren, vloeren en daken, die zijn ontworpen als een geheel, samenhangende technische constructie.

Houten kozijnen bevatten een aantal verschillende elementen als onderdeel van het totale wandsysteem.

Neem ook eens een kijkje bij prefabwoningen.

Van buiten naar binnen, deze omvatten;

 • Externe bekleding en spouw (baksteen, pleisterwerk, composiet of houten panelen, enz.) om weersbestendigheid te bieden.
 • Ademend membraan om bescherming tegen weersinvloeden te bieden tijdens de bouw en ervoor te zorgen dat het frame ademt en vocht weerstaat tijdens zijn levensduur.
 • OSB of multiplex voering gemonteerd op het frame om sterkte en stijfheid te bieden.
 • Muurisolatie aangebracht tussen de structurele stijlen om de thermische prestaties te verbeteren en de energierekening te verlagen.
 • Dampremmende laag om interstitiële condensatie te voorkomen en luchtlekkage te beperken.
 • Servicezone voor de distributie van elektrische en mechanische systemen.

Is een houtskeletbouw goedkoop?

Dit is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden vanwege het aantal betrokken variabelen.

De kosten zullen worden beïnvloed door de complexiteit van het betrokken project en gecompliceerde daken, gewelfde plafonds, open lay-outs, kenmerkende ramen voegen allemaal kosten toe.

Voordat u begint na te denken over toegang, verhouding van vloer tot wandoppervlak en de specificatie van het systeem dat wordt gebruikt gebruikt.

Er zijn huizen met houtskeletbouw die zijn gebouwd voor een prijskaartje van meer dan € 850.000 – denk aan een opvallend huis met twee verdiepingen op een uitgestrekt perceel.

Uitleg over zelfbouw

Evenals zelfbouwwerken met één bed die zijn gebouwd voor een bescheiden budget van minder dan € 80.000.

De bovenbouw van uw zelfbouw zal het grootste kostengebied zijn en zal doorgaans 25% tot 30% van het totale bouwbudget in beslag nemen.

In vergelijking met systemen zoals baksteen en blok, zullen de initiële kosten van een open paneelframe ongeveer hetzelfde zijn, maar gesloten paneelsystemen zullen duurder zijn.

Dit is natuurlijk afhankelijk van de prestaties en extra functies die ze bevatten.

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?

 • Verantwoord gewonnen hout is een milieuvriendelijk bouwmateriaal en er is minder materiaalverspilling bij dit soort constructie
 • Het is gemiddeld 30% sneller om met houtskeletbouw te bouwen dan met blok en baksteen
 • Houten kozijnen zijn licht, wat vaak betekent dat er eenvoudigere (en goedkopere) funderingen nodig zijn
 • Een houtskeletbouw kan gemakkelijk worden gebouwd bij slecht weer, waarbij de bouw van blokken vertraging kan oplopen
 • Houten kozijnen worden nauwkeurig vervaardigd, waardoor er minder foutenmarges zijn voor on-site transacties, terwijl er ook voor wordt gezorgd dat de kamers echt zijn (perfect vlak en vierkant)
 • Minder behoefte aan natte beroepen, die vaak schaars zijn en veel rommel op een bouwplaats veroorzaken

Wat zijn de nadelen van houtskeletbouw?

 • Omdat het houten frame met precisie is gemaakt, is er een lage tolerantie voor eventuele afwijkingen in het grondwerk, waardoor problemen kunnen ontstaan die moeilijk te verhelpen zijn
 • Sommige panelen met houtskelet zijn zwaarder dan andere en moeten mogelijk op hun plaats worden gehesen, wat extra eisen stelt aan de toegang tot de site
 • Houtskeletbouw is van nature meer vatbaar voor warmteschommelingen, omdat het minder massa heeft dan een blokhuis. Dit betekent dat huizen met houtskeletbouw goed geïsoleerd moeten zijn, en deze elementen moeten in de begroting worden meegenomen. Gelukkig leent houtskeletbouw zich hier goed voor
 • Houtskeletbouw zal per vierkante meter meer kosten dan blok en baksteen, maar houd rekening met de besparingen die zijn gerealiseerd door het snellere bouwproces, waardoor deze kosten kunnen dalen of zelfs in het algemeen goedkoper kunnen worden
  Houtskeletbouwbedrijven nemen vaak grote deposito’s (mogelijk zelfs het hele bedrag) voordat de bouw begint, wat kan betekenen dat cashflow een probleem is voor sommige zelfbouwers.

Stok gebouwd versus voorgefabriceerde houtskeletconstructie

Stok gebouwd houten frame

Een stok gebouwd houtskelet wordt letterlijk stok voor stok direct op de bouwplaats gebouwd.

In theorie zou een op stokken gebouwd frame alle hierboven beschreven elementen moeten bevatten en zou daarom moeten presteren als elk ander houten frame.

Het probleem met houtskeletbouw is dat, omdat ze ter plaatse worden gebouwd, meestal alleen volgens aangepaste en praktijkprincipes in plaats van een technisch ontwerp, de constructies inefficiënt en traag zijn om te bouwen.

Aangezien het constructieproces testen niet toestaat, zijn de prestaties van met stokken gebouwde frames vanuit het oogpunt van energie-efficiëntie, structurele stabiliteit en brandwerendheid ook vaak onbewezen.

Dit is de reden waarom de meeste zelfbouwgarantieverstrekkers en kredietverstrekkers deze methode van houtskeletbouw afkeuren.

Voorgefabriceerd houten frame

Moderne houtskeletconstructies worden gebouwd met behulp van nauwkeurig ontworpen, op locatie vervaardigde panelen die meestal alle isolatie en membranen bevatten die nodig zijn om het gewenste prestatieniveau te bereiken.

De wandpanelen worden vervaardigd om deel uit te maken van de algehele bouwstructuur en zijn er in allerlei soorten en maten die bij het project passen.

De meeste fabrikanten willen grote panelen maken die efficiënter zijn en het bouwproces versnellen.

Het in de fabriek gebaseerde offsite productieproces biedt optimale productieomstandigheden waarbij de kwaliteit nauwlettend wordt gecontroleerd.

Omdat de panelen vooraf zijn vervaardigd volgens vooraf bepaalde herhaalbare ontwerpen, kunnen ze worden getest om er zeker van te zijn dat ze de beloofde prestaties leveren.

Gerenommeerde fabrikanten voeren bijvoorbeeld dragende brandweerstandstests uit om te garanderen dat het houten frame stabiel blijft en een veilige vluchtweg biedt in geval van brand.

De testresultaten bewijzen dan ook dat het wandsysteem zal voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit of deze zelfs overtreffen.

Welke productiemethode voor houtskeletbouw moet ik kiezen?

Hoewel het mogelijk is om met beide benaderingen een geweldig huis te bouwen, zullen in werkelijkheid geprefabriceerde panelen, die aan tests zijn onderworpen.

Alleen de certificering bieden die nodig is om te garanderen dat de bouwvoorschriften worden nageleefd en uw garantieverstrekker tevreden te houden.

Moet ik een houtskeletsysteem met open of gesloten panelen kiezen?

Open panelen worden klaar gemaakt om buitenschrijnwerk (deuren en ramen) te plaatsen en worden samen met vloerelementen en dakspanten op de bouwplaats afgeleverd.

Als de kozijnopzetters klaar zijn, kunnen de werkzaamheden zowel binnen als buiten het huis beginnen.

Gesloten panelen worden op locatie geleverd met isolatie die al in de fabriek is aangebracht.

De buitenbekleding, ramen en deuren mogen vast zijn, net als de elektra en het sanitair.

Als alternatief kan een service-leegte worden toegevoegd voor zelfbouwers die onbeslist zijn over hun elektrische en sanitaire schema.

Gesloten panelen worden vaak aangeboden door Duitse turnkey woningleveranciers en kunnen resulteren in een zeer snelle opbouw.

Vanwege het gewicht van de panelen is een kraan onmisbaar bij de montage.

De houtskeletpanelen kunnen ‘open’ of ‘gesloten’ op de bouwplaats worden geleverd

Structurele geïsoleerde paneelconstructie wordt soms houtskelet zonder hout genoemd.

De sterkte van de panelen komt voort uit het hechten van isolatie in een binnen- en buitenhuid van de plaat om een ​​zeer stijve, sterk geïsoleerde schaal te maken.

De fabriek produceert deze panelen, laat gaten achter waar de deuren en ramen later worden geplaatst, en verscheept ze vervolgens naar de locatie waar, samen met vloerelementen en dakspanten, de bovenbouw van het huis in een paar dagen wordt geplaatst.

Het dak wordt voorzien van een waterdichte bekleding en als de kozijnenmakers klaar zijn, kunnen de werkzaamheden zowel binnen als buiten het huis beginnen.

Het is erg snel en je kunt werken in het natte.

Wat zijn de ontwerpbeperkingen in houtskeletbouw?

Vanuit het oogpunt van zelfbouw, op voorwaarde dat je niet probeert te bouwen met hout onder de grond, is houtskeletbouw bijna altijd een geschikte bouwmethode.

De ongeschiktheid van houtskeletbouw heeft vooral te maken met de schaal van gebouwen.

Een houtskeletbouw van meer dan vijf verdiepingen hoog of 18 meter is bijvoorbeeld een grote no-no.

“Als het kan worden getekend, kan het worden gebouwd, of het nu een open of een zeer traditionele lay-out is, of volledig gewelfde plafonds met kamerhoge beglazing.

De ondersteuning is belangrijk

Maar het is van cruciaal belang om ons in de vroege stadia te betrekken, zodat we kunnen ontwerpen in de structurele elementen die nodig zijn om deze elementen te ondersteunen”.

Soms zeggen mensen dat een gebouw met houtskeletbouw niet flexibel of sterk genoeg is om uitdagende architecturale ontwerpen aan te kunnen.

Maar moderne houtskeletten zijn zeer geavanceerd en integreren constructief staalwerk waar nodig om de meest uitdagende technische situaties aan te kunnen.

Kan ik een hypotheek krijgen op een huis met houtskeletbouw?

Ja, het is zeker mogelijk om een zelfbouwhypotheek te krijgen op een houtskeletbouw, maar het kan zijn dat u op zoek moet naar reguliere aanbieders die werken met de reguliere off-site bouwsystemen.

Een leverancier van houtskeletbouw kiezen?

Er zijn een groot aantal bedrijven die werken in houtskeletbouw voor de Nederlandse zelfbouwmarkt.

De meest gebruikelijke manier van werken is dat het bedrijf de bovenbouw ontwerpt, bouwt en opricht, maar er zijn variaties op hoeveel van de bovenbouw wordt geleverd.

De dienstverlening van houtskeletbouwbedrijven kan variëren van het leveren van alleen de bovenbouw tot het complete pakket.

Dit zorgt voor moeilijkheden bij het maken van vergelijkingen tussen bedrijven.

Fabrikanten die werkzaam zijn in de zelfbouwindustrie hebben hun diensten in de loop der jaren sterk ontwikkeld en velen presenteren zich als ‘pakketleveranciers’.

Je moet er niet alleen van overtuigd zijn dat ze een capabele fabrikant zullen zijn, maar je moet er ook voor zorgen dat ze de services bieden die je nodig hebt en waarvoor je wilt betalen.

Lees offertes aandachtig en let vooral op de kleine lettertjes om erachter te komen wat wel en niet is inbegrepen.

Tips houskeletbouw

 • Vraag drie of vier bedrijven om een ​​offerte voor uw project. Ze hebben uw tekeningen nodig (idealiter plannen/doorsneden/verhogingen op een schaal van niet minder dan 1:100), samen met een zo gedetailleerd mogelijke specificatie.
 • Wanneer u offertes van fabrikanten vergelijkt, zorg er dan voor dat de twee offertes een vergelijkbare specificatie hebben. Sommige fabrikanten bieden een gratis prijsvergelijkingsservice aan; als ze dat doen, is het de moeite waard om het te gebruiken.
 • Weiger niet automatisch de duurste offerte – het bedrijf heeft mogelijk een offerte voor een hogere specificatie of voor meer elementen van de build
 • Zodra u uw keuze heeft beperkt tot twee fabrikanten, kunt u een afspraak met hen maken in hun fabriek, waar u hun offerte in detail kunt doornemen
 • Vraag of ze suggesties hebben om kosten te besparen, aangezien vrij kleine wijzigingen in de plannen vaak grote kostenbesparingen kunnen betekenen
 • Terwijl je in de fabriek bent, kun je een rondleiding aanvragen en de verschillende materialen zien, aanraken en voelen die ze van plan zijn te gebruiken. Vraag ook naar de doorlooptijden. Verwacht een levertijd van 10-12 weken voor de structurele schaal vanaf het moment dat u een bestelling plaatst.

Wat zit er in een houtskeletbouwpakket?

Een basispakket kan doorgaans uit de volgende onderdelen bestaan:

 • Zoolplaten, vochtwerende banen en clips
 • Structurele externe/interne wandpanelen en waterdicht membraan
 • Vloerbalken en vloerbedekkingen (geen afwerkingen)
 • Alle dakelementen, meestal geleverd als geprefabriceerde spanten

Items die waarschijnlijk niet worden opgenomen, tenzij het hele woningbouwcontract wordt verhuurd aan het houtskeletbouwbedrijf:

 • Externe bekleding
 • Dakbedekkingsmaterialen: vilt, lat, dakpannen, enz.
 • Isolatie
 • dekvloeren
 • Schoorsteenkanalen
 • Beglazing (hoewel schrijnwerk steeds vaker voorgeglazuurd wordt geleverd)
 • Verwarming, sanitair en elektra
 • Gips afwerkingen
 • Keukenkasten, ingerichte slaapkamermeubels en sanitair
 • Decoreren, wand- en vloertegels en afwerkingen
 • Garagedeuren

Veel pakketbedrijven zullen de grondwerken, drainage en landschapsarchitectuur niet beheren.

U moet goed kijken naar de specificatie die door elk bedrijf wordt aangeboden en controleren of u vergelijkbaar met vergelijkbaar vergelijkt.

Omdat houtskeletbouw een lichtgewicht constructie is, zijn er elementen waarmee u rekening moet houden bij het overeenkomen van de specificatie met uw architect om ervoor te zorgen dat u zo tevreden mogelijk bent als u in het voltooide pand woont.

Checklist houtskeletbouw woning

1. Vermijd piepende vloeren

Vloerbalken moeten worden ontworpen met een bruikbaarheidsindex (een maatstaf voor de prestaties van de balken) van ten minste 1,2.

Dit resulteert in een stijvere vloer die minder buigt of doorzakt dan een vloer die is ontworpen met een SI van 1,0.

Voor een piepvrije vloer, lijm op de balken/noggings met een rups van 6 mm D4-lijm, lijm de tand en groeven, gebruik schroeven (meestal 2,5 keer de dikte van de vloerplanken in lengte), borstel D4-lijm op de blootgestelde randen van de vloer vloer om deze af te dichten en laat een uitzettingsvoeg van 10 mm aan de omtrek van de vloer.

2. Geluiddichte muren en vloeren

Overweeg zowel lucht- als contactgeluid en hoe u dit kunt ontwerpen. Het kan zijn dat u de minimale geluidsisolatie-eisen uit het Bouwbesluit wilt overtreffen.

3. Veilige bevestigingen

Wanden met houtskeletbouw hebben normaal gesproken een hart van 600 mm, wat het soms lastig kan maken om zwaardere voorwerpen aan de muur te bevestigen.

Dit omdat er beperkingen zijn met betrekking tot het gewicht dat de gipsplaat kan dragen.

Als je kunt, denk dan vooruit. Vraag de schrijnwerker/bouwer om noggins in de juiste posities te plaatsen voordat de gipsplaat wordt aangebracht om een goede stevige bevestiging te garanderen.

4. Vermijd oververhitting

Huiseigenaren hebben de neiging om grotere hoeveelheden beglazing in hun huizen op te nemen, wat de zonnewinst kan vergroten maar tot oververhitting kan leiden.

Houtskeletbouw biedt minder thermische massa, dus uw ontwerper zal moeten nadenken over hoe oververhitting kan worden voorkomen.

Het installeren van een brise-zool, rolluiken of intrekbare luifel kan nuttige ontwerpkeuzes zijn om uw huis met houtskelet het hele jaar door comfortabel te houden.

5. Zorg voor voldoende ventilatie in huis

Houtskeletbouw biedt van nature een zeer goede luchtdichtheid.

De uitdrukking ‘strak bouwen en goed ventileren’ is precies wat je hier moet zoeken.

Het opnemen van een nieuw ventilatiesysteem is een goed idee.

Dit kan ook met een aircosysteem of warmtepomp.

Offerte houtskeletbouw kopen

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.