Isolatie schuim
Steeds meer woningen worden geïsoleerd met isolatie schuim.
Schuimisolatie is een snelle en goedkope manier om een woning te isoleren.
Lees onze uitleg over de verschillende manieren van isolatie.
Schrijf u ook in voor een gratis en vrijblijvende offerte.
Wat is isolatie schuim?
Schuimisolatie is typisch een elastomeer of polymeer met een lage dichtheid in de vorm van een thermisch isolerend schuim dat een thermische barrière vormt rond een onderdeel of tussen een binnenruimte en een warmte- of koudebron.
Het bevat betere isolerende eigenschappen (hogere thermische weerstand tegen warmtestroom bekend als R-waarde) dan traditionele glasvezelisolatie.
Dit vanwege het vermogen om geleidende, stralings- en convectieve warmteoverdracht te blokkeren.
Waar komt schuimisolatie vandaan?
Veel soorten dichten ook luchtlekken af, zorgen voor geluidsreductie en beschermen tegen vocht.
Schuimisolatie is een relatief moderne en verbeterde vervanging voor rollen traditionele isolatieproducten zoals glasvezelisolatie.
Het Amerikaanse leger begon in de jaren veertig van de vorige eeuw met het gebruik van sproeischuimisolatie op polyurethaanbasis in vliegtuigen.
Hardschuim werd vanaf de jaren zestig op grote schaal gebruikt voor veiligheid en isolatie in auto’s, maar schuimisolatieproducten begonnen pas aan populariteit te winnen in woon- en commerciële gebouwen tot de jaren 70.
Soorten isolatie schuim
Schuimisolatie kan worden geleverd in de vorm van opgespoten schuim, hardschuimpanelen of op maat gemaakte voorgevormde vormen.
Soorten schuimisolatie zijn onder meer:
- Gesloten celschuim met onderling verbonden cellen of poriën die zijn afgesloten waardoor ze ondoordringbaar zijn voor vocht, een uitstekende geluidsbarrière hebben en een hogere R-waarde hebben.
- Open celschuim met onderling verbonden cellen of poriën die niet volledig gesloten zijn, waardoor het sponsachtiger wordt en het geluid vermindert. Dit type schuim heeft ook een solide thermische en luchtbarrière, hoewel het geen effectieve vochtbarrière is.
- Flexibel schuim dat schokken absorbeert door te buigen of te buigen zonder te barsten.
- Stijve schuimen gemaakt van een skeletmatrix die weinig of geen flexibiliteit biedt.
- Reticulaire schuimen met een meer open structuur en een skeletmatrix die bestaat uit een netwerk van onderling verbonden strengen.
- Syntactische schuimen bestaande uit microbolletjes of glazen microballonnen die bij elkaar worden gehouden door een hars.
Hoe werkt isolatie schuim?
De chemische verbindingen die in schuimisolatie worden gebruikt, zijn door wetenschappers ontwikkeld vanwege hun eigenschappen op het gebied van:
- Thermische isolatie
- Brandwerendheid
- Lage dichtheid
- Duurzaamheid
- Schokabsorptie
Het aanbrengen van schuimisolatie
Door een laag schuimisolatie op of in elk oppervlak aan te brengen, creëert het een thermische omhulling dankzij hun relatief hoge R-waarde, de thermische weerstand van het materiaal tegen warmtestroom.
Dankzij de eigenschappen van deze chemische verbindingen vermindert schuimisolatie ook het geluid op een hoger niveau dan andere isolatiematerialen van dezelfde dikte.
Spray foams werken door middel van een A+B systeem waarbij tijdens het aanbrengen twee componenten worden gecombineerd.
Een vloeibare kunststof of elastomeer hars wordt bij het aanbrengen gemengd met een katalysator of verharder, wat een uithardingsproces veroorzaakt waarbij de hars kan uitzetten tot vele malen de grootte van zijn vloeibare vorm.
Functies
Schuimisolaties variëren door hun niveau van thermische isolatie, de hoeveelheid buitengeluid die ze blokkeren en of ze effectief vocht blokkeren.
Schuim biedt deze eigenschappen beter dan traditionele isolatieproducten en is tegelijkertijd lichter van gewicht.
Ze hebben verschillende gradaties van brandwerendheid/vertrager, chemische bestendigheid, elektrische isolatie of een elektrische geleider en zetten uit in het geval van spuitschuim.
Bovendien heeft schuim een taaiere integrale huidlaag met een hogere dichtheid tegen een kern met een lagere dichtheid, is het bestand tegen bezwijken bij blootstelling aan hydrostatische druk en is het bestand tegen weersinvloeden en ultraviolet licht.
Spuitschuimisolatie woning aanbrengen
Veel schuimisolatieproducten hebben de vorm van relatief stijve, voorgesneden panelen voor eenvoudige installatie in grotere ruimtes.
Met gegoten isolatie schuim kunnen gebruikers een aangepaste vorm creëren die kan worden gebruikt om uniek gevormde componenten of ruimtes te isoleren.
Spuitschuimisolatie kan worden gebruikt als een effectieve afdichting of vulmiddel voor gaten, vooral als het vochtbestendig sproeischuim met gesloten cellen is.
Het is een veelzijdiger product voor gebruik in krappe of moeilijk bereikbare ruimtes vanwege zijn expanderende eigenschappen.
Toepassingen isolatie schuim
Hoewel schuimisolatie standaard is als isolatiemateriaal voor woningen en andere gebouwen, is het gebruik ervan in gebouwen recenter in vergelijking met de vele andere doeleinden.
Enkele van de traditionele toepassingen zijn:
- Lucht- en ruimtevaarttoepassingen
- Automotive en andere transporttoepassingen zoals lichtgewicht carrosseriepanelen, kussens en filtratie
- Verbijsterend om het klotsen van brandstof en vluchtige vloeistoffen te verminderen waarvan de beweging tijdens het transport explosieve dampen kan genereren
- Meubeltoepassingen zoals stoelen, matrassen en kussens
- Commerciële en industriële filtratiesystemen in het geval van schuim met open cellen
- Verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen
- Maritieme toepassingen, waar producten worden gebruikt in schepen of boten, net zoals in auto’s of vliegtuigen
- Afdichtingstoepassingen
- Verpakkings- en behuizingstoepassingen
Kosten isolatie schuim per m2
De schuimisolatie prijzen per m2 beginnen een beetje rondt de 10 euro.
Vraag meteen kosteloos en zonder verplichtingen een offerte aan.