Isoleren en besparen: warm huis, minder energiekosten

Dit is de ultieme guide als het gaat om isoleren.

We zullen het hebben over de kosten, isolatiematerialen, R-waarde en besparing.

Voor advies of een gratis offerte kunt u zich bij ons inschrijven.

Hoe moet je een huis isoleren?

Voor een optimale energie-efficiëntie moet uw huis goed geïsoleerd zijn vanaf het dak tot aan de fundering.

De afbeelding hierboven toont alle delen van het huis waar isolatie moet zijn.

isoleren

De genummerde gebieden in de afbeelding zijn als volgt:

1. Isoleer op onafgewerkte zolderruimtes tussen en over de vloerbalken om de woonruimtes eronder af te sluiten.

Als de luchtverdeling zich op de zolderruimte bevindt, overweeg dan om de spanten te isoleren om de verdeling naar de geconditioneerde ruimte te verplaatsen.

(1A). Isoleer de toegangsdeur van de zolder

2. In afgewerkte zolderkamers met of zonder dakkapellen, isoleer (2A) tussen de noppen van de “kniewanden”, (2B) tussen de noppen en spanten van de buitenmuren en het dak, (2C) en plafonds met ongeconditioneerde ruimtes erboven.

(2D) Verleng de isolatie in de balkruimte om luchtstromen te verminderen.

3. Isoleer alle buitenmuren, inclusief (3A) muren tussen woonruimtes en onverwarmde garages, schuurdaken of bergingen; (3B) funderingsmuren boven het maaiveld; (3C) funderingsmuren in verwarmde kelders.
4. Breng isolatie aan op vloeren boven ongeconditioneerde ruimten, zoals geventileerde kruipruimtes en onverwarmde garages.
Isoleer ook (4A) elk deel van de vloer in een kamer die vrijdragend is voorbij de onderliggende buitenmuur; (4B) vloerplaten direct op de grond gebouwd; (4C) als alternatief voor vloerisolatie, funderingsmuren van ongeventileerde kruipruimtes.
(4D) Verleng de isolatie in de balkruimte om luchtstromen te verminderen.

5. Vergeet niet de bandbalken te isoleren.

6. Dicht alle ramen en deuren af.

Overweeg naast isolatie ook vocht- en luchtlekkage controle in elk deel van uw huis.

Als radon een probleem is waar u woont, moet u ook rekening houden met radon- en radonbestendige constructietechnieken bij het onderzoeken van opties voor funderingsisolatie.

Als u in een gebied met termieten woont, moet u bovendien overwegen hoe termietenbescherming de keuze en plaatsing van isolatie in uw huis zal beïnvloeden en een inspectiemiddel plannen.

Zolder isoleren

Losse isolatie of wattenisolatie wordt meestal op een zolder geïnstalleerd.

Losse isolatie is meestal minder duur om te installeren dan wattenisolatie en biedt een betere dekking als het op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Zie meer over verschillende soorten isolatie.

Om te weten of u voldoende zolderisolatie heeft, meet u de dikte van de isolatie.

Als het minder is dan een equivalent van R-30 (ongeveer 10 tot 13 inch), kunt u waarschijnlijk profiteren door meer toe te voegen.

Voordat u gaat isoleren, sluit u eventuele luchtlekken af ​​en voert u dak- en andere noodzakelijke reparaties uit.

Hoe werkt het isoleren van een zolder?

Als het zich in een geconditioneerd deel van het huis bevindt, vergeet dan ook niet om uw zoldertoegang te isoleren en luchtdicht te maken.

Isoleer en verzegel alle kniewanden – verticale wanden met zolderruimte direct erachter – ook in uw huis.

Als u een nieuw huis bouwt of verbouwt, zorg er dan voor dat eventuele zoldervloeren die extra opslagruimte of een platform voor een verwarmings- en/of koeleenheid of warmwatertank bieden, boven de plafondbalken worden geplaatst om ruimte te laten voor voldoende isolatie.

Als het luchtverdeelsysteem zich niet in de geconditioneerde ruimte maar op de zolder bevindt, zal het isoleren van de spanten het verdeelsysteem omsluiten.

Tot slot, als u in een warm of warm klimaat leeft, overweeg dan om een ​​stralingsbarrière in uw zolderspanten te installeren om de warmtewinst in de zomer te verminderen.

Kanaalisolatie

Als de kanalen in uw huis zich in een ongeconditioneerde ruimte bevinden, sluit ze dan af en isoleer ze.

Als u een nieuw huis bouwt, plaats dan kanalen in de geconditioneerde ruimte om het energieverlies te voorkomen dat bij de meeste kanaalsystemen hoort.

Kathedraal Plafond isoleren

Door uw kathedraalplafonds op de juiste manier te isoleren, kunnen de plafondtemperaturen dichter bij de kamertemperatuur blijven, waardoor een gelijkmatige temperatuurverdeling door het hele huis wordt verkregen.

Kathedraalplafonds moeten ruimte bieden tussen het dakterras en het plafond van het huis voor voldoende isolatie en ventilatie.

Dit kan worden bereikt door het gebruik van spantbalken, schaarspanten of voldoende grote spanten.

Kathedraalplafonds gebouwd met 2×12 spanten hebben bijvoorbeeld ruimte voor standaard 10-inch matten (R-30) en ventilatie.

Hoe werkt het isoleren van plafonds?

Unvented (hot roof design) kathedraalplafonds zijn ook een optie.

Door het ontwerp van het warme dak kan er meer isolatie in de dakspouw worden geïnstalleerd, omdat er geen ventilatieruimte nodig is.

Het is belangrijk dat de dakspouw volledig luchtdicht is van de geconditioneerde ruimte eronder om binnendringen van vocht en degradatie van het dak te voorkomen.

Met folie bedekte wattenisolatie wordt vaak gebruikt in kathedraalplafonds omdat het de doorlaatbaarheidsclassificatie biedt die vaak vereist is voor gebruik in plafonds zonder zolders.

Een gebouw isoleren met hoge R waarde

Tussen de isolatie en de dakbedekking moet een ventilatieschot worden geïnstalleerd om het ventilatiekanaal te behouden.

Overweeg het gebruik van R-30-matten met een hoge dichtheid, die zo dik zijn als R-25-matten, maar passen in een frame van 2×10.

U kunt ook hardschuimisolatie onder de spanten toevoegen, wat de R-waarde toevoegt en koudebruggen door houten spanten elimineert.

Hardschuimisolatie moet echter worden bedekt met een brandwerend materiaal bij gebruik aan de binnenkant van een gebouw.

Een halve inch gipsplaat is meestal voldoende, maar neem contact op met lokale bouwfunctionarissen voordat u deze installeert.

Lees deze uitleg over de R waarde bij isolatie.

Het isoleren van buitenmuren

Als uw zolder voldoende isoleert en goed luchtdicht is, en uw huis toch tochtig en koud aanvoelt in de winter of te warm in de zomer, is de kans groot dat u isolatie aan de buitenmuren moet toevoegen.

Dit is duurder en vereist meestal een aannemer, maar het kan de kosten waard zijn, vooral als u in een erg koud klimaat leeft.

Als u de buitenbeplating van uw huis vervangt, overweeg dan om tegelijkertijd isolatie toe te voegen.

Overweeg in een bestaande woning om inblaasisolatie te gebruiken, die, indien geïnstalleerd met de dichte-pakkingtechniek, een hogere R-waarde zal opleveren.

Het kan worden toegevoegd aan buitenmuren zonder veel verstoring van afgewerkte delen van uw huis.

Verbouwen en isoleren

Als je aan het verbouwen bent en je muurholtes open zullen staan, kijk dan naar tweecomponenten spuitschuim of natte spuitcellulose-isolatie.

Wanneer uw muurholtes niet open gaan, kunt u injecteerbare sproeischuimisolatie overwegen.

Als u het werk zelf gaat doen, kan deken (mat en rol) isolatie een betaalbare optie zijn, hoewel deze niet in staat is om een ​​luchtafdichting te bieden zoals en tweecomponenten sproeischuim.

Raadpleeg bij een nieuwe woning eerst onze informatie over het isoleren van een nieuwe woning, zodat u een keuze kunt maken uit de vele soorten isolatie die er op de markt zijn.

Als u zich in de ontwerpfase van het plannen van uw nieuwe huis bevindt, overweeg dan structurele geïsoleerde panelen, isolerende betonvormen en geïsoleerde betonblokken.

Hoe werkt een huis isoleren en welke materialen zijn nodig?

Deze materialen hebben letterlijk ingebouwde isolatie en huizen die met deze producten zijn gebouwd, hebben vaak superieure isolerende eigenschappen en minimale koudebruggen.

Als u een traditioneel ingelijst huis bouwt, overweeg dan om geavanceerde technieken voor het inlijsten van muren te gebruiken.

Deze technieken verbeteren de R-waarde van de hele muur door koudebruggen te verminderen en het geïsoleerde muuroppervlak te maximaliseren.

Overweeg ook om wandbekleding van isolatieschuim te gebruiken in plaats van houtbekledingsproducten, omdat deze een superieure R-waarde bieden.

Schuimbekleding:

 • Biedt een doorlopende isolatielaag die koudebruggen door houten stijlen vermindert, energie bespaart en het comfort verbetert.
 • Is gemakkelijker te snijden en te installeren dan zwaardere mantelproducten.
 • Beschermt tegen condensatie op de binnenmuur door de binnenkant van de muur dichter bij de binnen omstandigheden te houden.
 • Kost meestal minder dan multiplex of georiënteerde strandplaat (OSB).

Als u multiplex of OSB vervangt door schuimbekleding, hebben uw muren versteviging of andere structurele versterking nodig.

Isolerende vloeren boven onverwarmde garages

Bij het isoleren van vloeren boven ongeconditioneerde garages eerst alle mogelijke bronnen van luchtlekkage afdichten.

Deze strategie heeft als bijkomend voordeel dat het gevaar wordt geminimaliseerd dat verontreinigingen (van auto-uitlaatgassen, verf, oplosmiddelen, tuinbenodigdheden, enz.) in de garage naar de geconditioneerde ruimte migreren.

Installeer ook een luchtbarrière om te voorkomen dat koude lucht in de garage de isolatie onder de ondervloer “kortsluit”.

Kelder isoleren

Een goed geïsoleerde kelder kan u geld besparen op verwarming en zorgt voor een droge, comfortabele leefruimte.

In de meeste gevallen moet een kelder met isolatie op de buitenmuren worden beschouwd als een geconditioneerde ruimte.

Zelfs in een huis met een ongeconditioneerde kelder is de kelder meer verbonden met andere woonruimtes dan met de buitenkant, waardoor keldermuurisolatie de voorkeur heeft boven plafondisolatie.

Bij nieuwbouw doet het toevoegen van isolatie aan de buitenkant van de keldermuren het volgende:

 • Minimaliseer koudebruggen en verminder warmteverlies door de fundering
 • Bescherm de vochtwerende coating tegen beschadiging tijdens het opvullen
 • Zorg voor enige bescherming tegen het binnendringen van vocht
 • Maak het fundament onderdeel van de thermische massa van de geconditioneerde ruimte, waardoor de schommelingen van de binnentemperatuur worden verminderd
 • Verminder de kans op condensatie op oppervlakken in de kelder
 • Ruimte besparen ten opzichte van het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant.

In een bestaand huis is het onpraktisch om isolatie aan de buitenkant van de keldermuren toe te voegen.

Keldermuurisolatie aan de binnenzijde heeft de volgende voordelen:

 • Het is veel goedkoper om te installeren dan buitenisolatie voor bestaande gebouwen.
 • Vrijwel elk type isolatie kan worden gebruikt.
 • Het elimineert de dreiging van insectenplagen.

Hier zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het installeren van binnenmuurisolatie:

 • Veel isolatietypes vereisen een brandwerende bekleding omdat ze bij het ontsteken giftige gassen afgeven.
 • Binnenisolatie vermindert de bruikbare binnenruimte met enkele centimeters.
 • Het beschermt de vochtwerende coating niet zoals buitenisolatie dat wel doet.
 • Als de omtreksdrainage slecht is, kan de isolatie verzadigd raken door vocht dat door de funderingsmuren sijpelt.
 • Superieure luchtafdichtingsdetails en dampdiffusievertragers zijn belangrijk voor adequate prestaties.

Gebruik deze aanbevelingen voor R-waarde om de juiste R-waarden voor keldermuren in uw omgeving te bepalen.

Kies dan het type isoleren:

 • Deken (batt en roll) isoleren
 • Isolerende betonblokken (nieuwbouw)
 • Isoleren van schuimplaten
 • Isolerende betonvormen (nieuwbouw)
 • Losse isolatie
 • Gespoten schuimisolatie (goede keuze voor afgewerkte kelders).

Vochtbeheersing is vooral belangrijk voor kelders, omdat ze berucht zijn vanwege problemen met binnendringend water, vochtigheid en schimmel.

Fundering isoleren

Naast het verlagen van de verwarmingskosten, zal een goed geïsoleerde fundering de benedenverdiepingsruimten comfortabeler houden en vochtproblemen, insectenplagen en radoninfiltratie voorkomen.

Houd bij nieuwbouw rekening met bouwtechnieken die zowel voor funderingsstructuur als voor isolatie zorgen, zoals isolerende betonvormen en isolerende betonblokken.

Tijdens het bouwproces isoleren veel bouwers de buitenkant van de funderingsmuren voordat ze worden opgevuld.

Deze strategie is mogelijk, maar onpraktisch en storend voor bestaande woningen.

Optimale funderingsisolatiematerialen en plaatsing verschillen per klimaat, dus raadpleeg een plaatselijke isolatieprofessional als u een nieuw huis plant.

Kruipruimte isoleren

Hoe u een kruipruimte isoleert, hangt af van of deze geventileerd of geventileerd is.

De meeste bouwvoorschriften vereisen ventilatieopeningen om vocht uit de kruipruimte te verwijderen.

Veel bouwprofessionals erkennen nu echter dat het bouwen van een ongeventileerde kruipruimte (of het sluiten van ventilatieopeningen nadat de kruipruimte na de bouw is uitgedroogd) de beste optie is in huizen in warme en vochtige klimaten met behulp van goede vochtbeheersing en externe drainagetechnieken.

Als u een ongeventileerde kruipruimte heeft of krijgt, kunt u het beste de funderingsmuren afdichten en isoleren in plaats van de vloer tussen de kruipruimte en het huis.

Hoe isoleer ik mijn kruipruimte?

Deze strategie heeft het voordeel dat leidingen en leidingen binnen het geconditioneerde volume van het huis blijven, zodat deze bouwcomponenten geen isolatie nodig hebben voor energie-efficiëntie of bescherming tegen bevriezing.

Het nadeel van deze strategie is dat knaagdieren, ongedierte of water de isolatie kunnen beschadigen en dat de kruipruimte luchtdicht moet worden gebouwd en de luchtbarrière moet worden gehandhaafd.

Bedek de grond met een dikke dampremmende laag om te voorkomen dat vocht vanuit de grond de kruipruimte binnendringt.

Het is het beste om de toegangsdeur naar de kruipruimte in het huis via de ondervloer te lokaliseren, tenzij u een luchtdichte, geïsoleerde toegangsdeur in de buitenmuur bouwt en onderhoudt.

Betonplaten isoleren

Koude betonplaten kunnen een bron van ongemak zijn in een huis.

Een huis met een geïsoleerde plaat is gemakkelijker te verwarmen en het plaatsen van de massa van de plaat in de thermische schil van uw huis helpt de binnentemperaturen te matigen.

Het isoleren van een plaat in een bestaand huis kan duur en storend zijn, maar als de plaat in uw huis koud is, is het mogelijk om rond de omtrek van het huis te graven en isolatie te installeren, meestal schuimplaat.

In de meeste delen van de Verenigde Staten kan het isoleren van de buitenrand van een plaat de verwarmingsrekening met 10% tot 20% verlagen.

Het installeren van plaatisolatie tijdens het bouwproces is eenvoudiger

Plaatisolatie, meestal schuimplaat, wordt ofwel direct tegen de buitenkant van de plaat en de ondergrond geïnstalleerd voordat deze wordt opgevuld of onder de plaat en langs de binnenkant van de stengelwand van de fundering.

Constructiedetails lopen sterk uiteen, dus u kunt het beste onze bouwprofessional raadplegen.

Hoe werkt een huis isoleren?

Om te begrijpen hoe isolatie werkt, helpt het om de warmtestroom te begrijpen, waarbij drie basismechanismen betrokken zijn:

 • Geleiding
 • Convectie
 • Straling.

Geleiding is de manier waarop warmte door materialen gaat, zoals wanneer een lepel die in een warme kop koffie wordt geplaatst, warmte door het handvat naar uw hand geleidt.

Convectie is de manier waarop warmte door vloeistoffen en gassen circuleert, en daarom stijgt lichtere, warmere lucht op en daalt koelere, dichtere lucht in uw huis.

Stralingswarmte reist in een rechte lijn en verwarmt alles op zijn pad dat zijn energie absorbeert.

De meest voorkomende isolatiematerialen werken door de geleidende warmtestroom en de convectieve warmtestroom te vertragen.

Stralingsbarrières en reflecterende isolatiesystemen werken door de stralingswarmtewinst te verminderen.

Om effectief te zijn, moet het reflecterende oppervlak in contact staan ​​met een luchtruimte.

Het voorkomen van temperatuurverschil

Ongeacht het mechanisme stroomt warmte van warmere naar koelere gebieden totdat er geen temperatuurverschil meer is.

In uw woning betekent dit dat de warmte in de winter direct vanuit alle verwarmde woonruimtes naar aangrenzende onverwarmde zolders, garages, kelders en vooral naar buiten stroomt.

Warmtestroom kan ook indirect door binnenplafonds, muren en vloeren bewegen – overal waar er een temperatuurverschil is.

Tijdens het koelseizoen stroomt warmte van buiten naar het interieur van een huis.

Om het comfort te behouden, moet de warmte die in de winter verloren gaat, worden vervangen door uw verwarmingssysteem en de warmte die in de zomer wordt gewonnen, moet worden afgevoerd door uw koelsysteem.

Door uw huis goed te isoleren, wordt deze warmtestroom verminderd door een effectieve weerstand tegen de warmtestroom te bieden.

R-waarden isoleren

De weerstand van een isolatiemateriaal tegen geleidende warmtestroom wordt gemeten of beoordeeld in termen van de thermische weerstand of R-waarde – hoe hoger de R-waarde, hoe groter de isolerende effectiviteit.

Een R-waarde is afhankelijk van het type isolatie, de dikte en de dichtheid.

De R-waarde van de meeste isolaties is ook afhankelijk van temperatuur, veroudering en vochtophoping.

Tel bij het berekenen van de R-waarde van een meerlaagse installatie de R-waarden van de afzonderlijke lagen op.

Door meer isolatie in uw woning aan te brengen, neemt de R-waarde en de weerstand tegen warmtestroom toe.

In het algemeen zal een grotere isolatiedikte de R-waarde proportioneel verhogen.

Naarmate de geïnstalleerde dikte echter toeneemt voor losse vulling, neemt de bezonken dichtheid van het product toe als gevolg van compressie van de isolatie onder zijn eigen gewicht.

Isolatie R-Waarde berekenen tabel

r waarde

Tot welke dikte moet je isoleren?

Door deze samendrukking verandert de R-waarde van de losse isolatie niet proportioneel met de dikte.

Raadpleeg een plaatselijke isolatiebedrijf om te bepalen hoeveel isolatie u nodig heeft voor uw klimaat.

De effectiviteit van de weerstand van een isolatiemateriaal tegen warmtestroom hangt ook af van hoe en waar de isolatie is geïnstalleerd.

Isolatie die bijvoorbeeld is gecomprimeerd, levert niet de volledige nominale R-waarde.

De totale R-waarde van een muur of plafond zal enigszins verschillen van de R-waarde van de isolatie zelf, omdat warmte gemakkelijker door stijlen, balken en andere bouwmaterialen stroomt, in een fenomeen dat bekend staat als koudebruggen.

Bovendien vermindert isolatie die holtes in gebouwen vult de luchtstroom of lekkage en bespaart het energie.

In tegenstelling tot traditionele isolatiematerialen zijn stralingsbarrières sterk reflecterende materialen die stralingswarmte opnieuw afgeven in plaats van absorberen, waardoor de koelbelasting wordt verminderd.

Als zodanig heeft een stralingsbarrière geen inherente R-waarde

Hoewel het mogelijk is om een ​​R-waarde te berekenen voor een specifieke stralingsbarrière of reflecterende isolatie-installatie, ligt de effectiviteit van deze systemen in hun vermogen om de warmtewinst te verminderen door warmte weg te reflecteren van de woonruimte.

De hoeveelheid isolatie of R-waarde die u nodig heeft, hangt af van uw klimaat, type verwarmings- en koelsysteem en het deel van het huis dat u wilt isoleren.

Zie voor meer informatie onze informatie over het toevoegen van isolatie aan een bestaand huis of het isoleren van een nieuw huis.

Onthoud ook dat luchtafdichting en vochtbeheersing belangrijk zijn voor energie-efficiëntie, gezondheid en comfort in huis.

Soorten isoleren

Om de beste isolatie voor uw huis te kiezen uit de vele soorten isolatie op de markt, moet u weten waar u de isolatie wilt of moet installeren en welke R-waarde u met de installatie wilt bereiken.

Andere overwegingen kunnen zijn: effecten op de luchtkwaliteit binnenshuis, levenscycluskosten, gerecycled materiaal, ingebouwde koolstof en installatiegemak, vooral als u van plan bent de installatie zelf uit te voeren.

Sommige isolatiestrategieën vereisen professionele installatie, terwijl huiseigenaren andere gemakkelijk aankunnen.

Welke isolatiematerialen

Isolatiematerialen lopen uiteen van volumineuze vezelmaterialen zoals glasvezel, steenwol, cellulose en natuurlijke vezels tot hardschuimplaten tot gladde folies.

Omvangrijke materialen weerstaan geleidende warmtestroom in een spouw van een gebouw.

Stijve schuimplaten houden lucht of een ander gas in hun cellen vast om de geleidende warmtestroom te weerstaan.

Sterk reflecterende folies in stralingsbarrières en reflecterende isolatiesystemen reflecteren stralingswarmte weg van woonruimtes, waardoor ze bijzonder nuttig zijn in koele klimaten.

Andere minder gebruikelijke materialen zoals cementachtige en fenolische schuimen en perliet zijn ook beschikbaar.

Nieuwbouw isoleren

Staats- en lokale bouwvoorschriften bevatten doorgaans minimale isolatie-eisen, maar uw energiezuinige huis zal die verplichtingen waarschijnlijk overschrijden.

Om de energie-efficiëntie te optimaliseren, moet u ook rekening houden met de interactie tussen de isolatie en andere bouwcomponenten.

Deze strategie staat bekend als de benadering voor het ontwerpen van systemen voor het hele huis.

Als u de energie-efficiëntie van uw nieuwe huis wilt maximaliseren, overweeg dan een ultra-efficiënt huisontwerp of de aanschaf van een nieuwe Energy Star-woning of een Zero Energy Ready-woning.

Wat kost isoleren?

Het is kosten effectiever om tijdens de bouw isolatie toe te voegen dan deze achteraf aan te brengen nadat het huis is voltooid.

Om een ​​nieuw huis goed te isoleren, moet u weten waar u moet isoleren en wat de aanbevolen R-waarden voor elk van die gebieden zijn.

Gebruik de Home Energy Saver-tool om te bepalen waar u moet isoleren en de aanbevolen R-waarden op basis van uw klimaat, type verwarmings- en koelsysteem, enz.

Als u eenmaal weet waar u moet isoleren en wat de aanbevolen R-waarden zijn, kunt u onze informatie over de soorten isolatie bekijken om u te helpen beslissen welk type u waar wilt gebruiken.

Voordat u een nieuw huis isoleert, moet u het ook goed luchtdicht maken en vochtbeheersing overwegen.

Energieverliezen door luchtlekkage kunnen groter zijn dan de geleidende verliezen in een goed geïsoleerde woning.

Stop met het verliezen van energie

In de meeste klimaten bespaart u geld en energie wanneer u een nieuwe woning of aanbouw bouwt als u een combinatie van spouwisolatie en geïsoleerde bekleding installeert.

Verminder lekkage van buitenmuren door de voegen van buitenmantels af te tapen en buitenmuren af ​​te dichten en af ​​te dichten.

Gebruik tapes en lijmen die voor deze toepassing zijn ontworpen, omdat ze vele jaren mee moeten gaan en bijna niet te vervangen zijn.

Spouwvezel- of cellulose-isolatie kan worden geïnstalleerd op niveaus tot R-15 in een muur van 2 inch x 4 inch en tot R-21 in een muur van 2 inch x 6 inch.

R-waarden kunnen hoger zijn voor schuimisolatie en andere geavanceerde isolatiesystemen.

Overweeg producten die zowel isolatie als structurele ondersteuning bieden, zoals structurele geïsoleerde panelen (SIP’s), en metselproducten zoals isolerende betonvormen.

Hoe zit het met de fundering?

U moet rekening houden met stralingsbarrières op zolder of op het dak (in warme klimaten), reflecterende isolatie en funderingsisolatie voor nieuwbouwwoningen.

Neem contact op met uw aannemer voor meer informatie over deze opties.

Kies een team van lokale bouwprofessionals die bekend zijn met energiezuinige woningbouw in uw regio.

De prestaties van isolatie zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de installatie; aannemers die bekend zijn met de producten die u overweegt, vergroten de kans dat ze correct worden geïnstalleerd.

Het proces van isoleren

De maximale thermische prestatie of R-waarde van isolatie is sterk afhankelijk van een juiste installatie.

Huiseigenaren kunnen sommige soorten isolatie installeren, met name dekens, planken en materialen die op hun plaats kunnen worden gegoten.

(Isolatiematerialen van vloeibaar schuim kunnen worden gegoten, maar ze vereisen een professionele installatie). Andere typen vereisen een professionele installatie.

Bij het inhuren van een professionele gecertificeerde installateur:

 • Vraag schriftelijke kostenramingen van verschillende aannemers voor de R-waarde die u nodig hebt, en wees niet verbaasd als de vermelde prijzen voor een bepaalde R-waarde installatie meer dan een factor twee variëren.
 • Vraag aannemers naar hun ervaring met het installeren van het product dat u overweegt. De toepassing kan de prestaties van de isolatie aanzienlijk beïnvloeden.
 • Vraag aannemers ook naar hun luchtafdichtingsdiensten en -kosten, want het is een goed idee om luchtlekken af te dichten voordat u isolatie installeert.

Om de installatie van de deken te evalueren, kunt u de dikte van de matten meten en controleren op openingen tussen matten en tussen matten en omlijsting.

Inspecteer bovendien de isolatie op een strakke pasvorm rond bouwcomponenten die de isolatie binnendringen, zoals elektriciteitskasten.

Om gespoten of ingeblazen soorten isolatie te evalueren, meet u de diepte van de isolatie en controleert u op gaten in de dekking.

Schrijf u meteen bij ons in voor een gratis offerte op maat.

Deken: Batt and Roll Isoleren

Dekenisolatie – het meest voorkomende en algemeen beschikbare type isolatie – komt in de vorm van matten of rollen.

Het bestaat uit flexibele vezels, meestal glasvezel.

Je vindt er ook matten en rollen gemaakt van minerale (steen en slakken) wol, plastic vezels en natuurlijke vezels, zoals katoen en schapenwol.

Het kopen van isolatiematerialen

Latten en rollen zijn verkrijgbaar in breedtes die geschikt zijn voor de standaardafstand van:

 • Muurstijlen
 • Zolderspanten
 • Spanten
 • Vloerbalken.

Muren van 2 inch x 4 inch kunnen R-13- of R-15-matten bevatten; Muren van 2 inch x 6 inch kunnen R-19- of R-21-producten gebruiken.

Doorlopende rollen kunnen met de hand worden gesneden en op maat worden gesneden.

Ze zijn verkrijgbaar met of zonder facings

Fabrikanten bevestigen vaak een bekleding (zoals kraftpapier, folie-kraftpapier of vinyl) om als dampscherm en/of luchtscherm te dienen.

Voor keldermuren en andere plaatsen waar de isolatie bloot komt te liggen, zijn matten met een speciale vlamwerende bekleding in verschillende breedtes verkrijgbaar.

Een bekleding vergemakkelijkt ook het hanteren en bevestigen tijdens de installatie.

Werk samen met uw fabrikant en/of plaatselijke bouwleverancier om de werkelijke dikte, R-waarde en kosten van glasvezeldekens en -matten te bepalen.

Isoleren van betonblokken

Betonblokken worden gebruikt om funderingen en muren van huizen te bouwen, en er zijn verschillende manieren om ze te isoleren.

Als de kernen om structurele redenen niet met staal en beton zijn gevuld, kunnen ze worden gevuld met isolatie, waardoor de gemiddelde R-waarde van de muur stijgt.

Veldstudies en computersimulaties hebben echter aangetoond dat elke vorm van kernvulling weinig brandstofbesparing oplevert, omdat warmte gemakkelijk door de vaste delen van de wanden wordt geleid.

Betonblokken isoleren

Het is effectiever om isolatie over het oppervlak van de blokken aan te brengen, hetzij aan de buiten- of binnenkant van de funderingsmuren.

Het plaatsen van isolatie aan de buitenkant heeft als bijkomend voordeel dat de thermische massa van de blokken binnen de geconditioneerde ruimte wordt gehouden, wat de binnentemperaturen kan matigen.

Sommige fabrikanten verwerken polystyreenkralen in betonblokken, terwijl anderen betonblokken maken die plaats bieden aan inzetstukken van hardschuim.

In de Nederland zijn nu twee varianten van massief, geprefabriceerd metselwerk van geautoclaveerd beton beschikbaar:

 • Geautoclaveerd cellenbeton (AAC)
 • Geautoclaveerd cellenbeton (ACC).

Dit materiaal bevat ongeveer 80% lucht per volume en wordt sinds het einde van de jaren veertig veel gebruikt in Europa.

Geautoclaveerd beton kan tot tien keer de isolatiewaarde van conventioneel beton hebben.

De blokken zijn groot, licht en gemakkelijk te zagen, te spijkeren en te vormen met gewoon gereedschap.

Het materiaal neemt gemakkelijk water op en heeft daarom bescherming tegen vocht nodig.

Prefab ACC gebruikt vliegas in plaats van kiezelrijk zand, waardoor het zich onderscheidt van AAC.

Vliegas is een afvalas die wordt geproduceerd bij het verbranden van steenkool in elektriciteitscentrales.

Schuimbord of hard schuim

Schuimplaten – stijve isolatiepanelen – kunnen worden gebruikt om bijna elk deel van uw huis te isoleren, van het dak tot aan de fundering.

Ze zijn zeer effectief in buitenmuurbekleding, binnenbekleding voor keldermuren en speciale toepassingen zoals zolderluiken.

Ze bieden een goede thermische weerstand (tot 2 keer groter dan de meeste andere isolatiematerialen van dezelfde dikte) en verminderen de warmtegeleiding door structurele elementen, zoals hout en stalen stijlen.

De meest voorkomende soorten materialen die worden gebruikt bij het maken van foamboard zijn polystyreen, polyisocyanuraat (polyiso) en polyurethaan.

Isolerende betonnen vormen

Isolerende betonvormen (ICF’s) zijn in feite vormen voor gestorte betonnen muren, die deel blijven uitmaken van de wandmontage.

Dit systeem creëert muren met een hoge thermische weerstand, typisch ongeveer R-20.

Hoewel ICF-huizen zijn gebouwd met behulp van beton, zien ze eruit als traditionele, met stokken gebouwde huizen.

ICF-systemen bestaan uit onderling verbonden schuimplaten of in elkaar grijpende, holle schuimisolatieblokken.

Isoleren met Foamboards

Foamboards worden aan elkaar vastgemaakt met behulp van plastic banden.

Samen met de schuimplaten kunnen stalen staven (wapening) worden toegevoegd voor versterking voordat het beton wordt gestort.

Bij het gebruik van schuimblokken worden vaak stalen staven gebruikt in de holle kernen om de wanden te versterken.

De schuimband rond de met beton gevulde kernen van blokken biedt gemakkelijke toegang voor insecten en grondwater.

Om deze problemen te helpen voorkomen, maken sommige fabrikanten met insecticide behandelde schuimblokken en promoten ze methoden om ze waterdicht te maken.

Losse en ingeblazen isolatie

Losse isolatie bestaat uit kleine deeltjes vezels, schuim of andere materialen.

Deze kleine deeltjes vormen een isolatiemateriaal dat zich aan elke ruimte kan aanpassen zonder storende structuren of afwerkingen.

Dit vermogen om zich aan te passen maakt losse isolatie zeer geschikt voor retrofits en locaties waar het moeilijk zou zijn om andere soorten isolatie te installeren.

De meest voorkomende soorten materialen die worden gebruikt voor losse vulling zijn cellulose, glasvezel en minerale (steen of slakken) wol.

Al deze materialen worden geproduceerd met gerecycled afvalmateriaal

Cellulose wordt voornamelijk gemaakt van gerecycled krantenpapier.

De meeste glasvezelproducten bevatten 40% tot 60% gerecycled glas.

Minerale wol wordt meestal gemaakt van 75% post-industrieel gerecycled materiaal.

Enkele minder gebruikelijke losse isolatiematerialen zijn polystyreenkralen en perliet.

Losse isolatie kan worden geïnstalleerd in gesloten holtes zoals muren of niet-ingesloten ruimtes zoals zolders.

Cellulose, glasvezel en steenwol worden meestal ingeblazen door ervaren installateurs die bedreven zijn in het bereiken van de juiste dichtheid en R-waarden.

Polystyreenkralen, vermiculiet en perliet worden meestal gegoten

De Federal Trade Commission in Amerika heeft de “Trade Regulation Rule Concerning the Labelling and Advertising of Home Isolation” (16 CFR Part 460) uitgevaardigd.

Een Commissie heeft de R-waarde-regel uitgevaardigd om op sectorbrede basis specifieke oneerlijke of bedrieglijke handelingen of praktijken te verbieden.

De regel vereist dat fabrikanten en anderen die woningisolatie verkopen, de R-waarde van elk product en gerelateerde informatie (bijv. dikte, dekkingsgebied per verpakking) bepalen en bekendmaken op pakketetiketten en factsheets van fabrikanten.

Verschillende soorten woningisolatie

R-waardeclassificaties variëren tussen verschillende soorten en vormen van woningisolatie en tussen producten van hetzelfde type en dezelfde vorm.

Voor losse isolatie moet elke fabrikant de R-waarde van zijn product bij bezonken dichtheid bepalen en dekkingskaarten maken met de minimale bezonken dikte, het minimale gewicht per vierkante voet en het dekkingsgebied per zak voor verschillende totale R-waarden.

Dit komt omdat naarmate de geïnstalleerde dikte van losgestorte isolatie toeneemt, de bezonken dichtheid ook toeneemt als gevolg van compressie van de isolatie onder zijn eigen gewicht.

De R-waarde van losgestorte isolatie verandert dus niet evenredig met de dikte

De dekkingskaarten van de fabrikant specificeren de zakken isolatie die nodig zijn per vierkante voet dekkingsgebied;

 • het maximale dekkingsgebied voor één zak isolatie
 • Minimumgewicht per vierkante meter van de geïnstalleerde isolatie
 • De initiële en gezette dikte van de geïnstalleerde isolatie die nodig is om een ​​bepaalde R-waarde te bereiken.

Welke isolatiesystemen zijn er?

In tegenstelling tot de meeste gebruikelijke isolatiesystemen, die weerstand bieden aan geleidende en convectieve warmtestroom, werken stralingsbarrières en reflecterende isolatie door stralingswarmte te reflecteren.

Stralingsbarrières worden in huizen geïnstalleerd – meestal op zolders – voornamelijk om de warmtewinst in de zomer te verminderen, wat de koelingskosten helpt verlagen.

Reflecterende isolatie omvat reflecterende oppervlakken – meestal aluminiumfolie – in isolatiesystemen die een verscheidenheid aan ruggen kunnen bevatten, zoals:

 • Kraftpapier
 • Plastic folie
 • Polyethyleenbellen
 • Karton
 • Thermische isolatiematerialen.

Wat is stralingswarmte?

Stralingswarmte reist in een rechte lijn weg van elk oppervlak en verwarmt alles wat vast is dat zijn energie absorbeert.

Wanneer de zon een dak verwarmt, is het vooral de stralingsenergie van de zon die het dak warm maakt.

Een groot deel van deze warmte gaat door geleiding door de dakbedekking naar de zolderzijde van het dak.

Het winnen van energie via het dak

Het hete dakmateriaal straalt vervolgens zijn gewonnen warmte-energie uit op de koelere zolderoppervlakken, inclusief de luchtkanalen en de zoldervloer.

Een stralingsbarrière vermindert de stralingswarmteoverdracht van de onderkant van het dak naar de andere oppervlakken op de zolder.

Om effectief te zijn, moet het worden geconfronteerd met een groot luchtruim.

Stralingsbarrières zijn effectiever in warme klimaten, vooral wanneer koelluchtkanalen zich op zolder bevinden.

Het verlagen van de kosten door te isoleren

Sommige onderzoeken tonen aan dat stralingsbarrières de koelingskosten 5% tot 10% kunnen verlagen bij gebruik in een warm, zonnig klimaat.

De verminderde warmtewinst kan zelfs een kleiner airconditioningsysteem mogelijk maken.

In koele klimaten is het echter meestal kosteneffectiever om meer thermische isolatie te installeren.

Stijve vezelplaatisolatie

Harde vezel- of vezelplaatisolatie bestaat uit glasvezel- of mineraalwolmateriaal en wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van luchtkanalen in woningen.

Het wordt ook gebruikt wanneer er behoefte is aan isolatie die bestand is tegen hoge temperaturen.

Deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes van 1 inch tot 2,5 inch.

Installatie in luchtkanalen wordt meestal gedaan door aannemers, die de isolatie in hun winkels of op werklocaties vervaardigen.

Op externe kanaaloppervlakken kunnen ze de isolatie installeren door deze op laspennen te spietsen en vast te zetten met snelheidsclips of ringen.

Ze kunnen ook speciale laspennen gebruiken met geïntegreerde kopringen

Ongefacetteerde platen kunnen vervolgens worden afgewerkt met versterkt isolatiecement, canvas of weerbestendige mastiek.

Gevelplaten kunnen op dezelfde manier worden geïnstalleerd en de verbindingen tussen platen worden afgedicht met drukgevoelige tape of glasweefsel en mastiek.

Isoleren met gespoten schuim en ter plaatse geschuimde isolatie

Vloeibare schuimisolatiematerialen kunnen worden gespoten, ter plaatse geschuimd, geïnjecteerd of gegoten.

Foam-in-place-isolatie kan in muren, op zolderoppervlakken of onder vloeren worden geblazen om te isoleren en luchtlekkage te verminderen.

Sommige installaties kunnen bij dezelfde dikte een hogere R-waarde opleveren dan traditionele isolatiemat, en kunnen zelfs de kleinste holtes vullen, waardoor een effectieve luchtbarrière ontstaat.

U kunt de kleine onder druk staande blikjes met schuim ter plaatse isolatie gebruiken om luchtlekkage in gaten en scheuren, zoals:

 • raam- en deurkozijnen
 • elektrische en sanitaire doorvoeringen te verminderen.

Met welke soorten schuim kun je isoleren?

Tegenwoordig gebruiken de meeste schuimmaterialen schuimmiddelen die geen chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) of chloorfluorkoolwaterstoffen (HCFC’s) gebruiken, die schadelijk zijn voor de ozonlaag van de aarde.

Er zijn twee soorten foam-in-place isolatie: gesloten cel en open cel. Beide zijn meestal gemaakt van polyurethaan.

Bij schuim met gesloten cellen worden de cellen met hoge dichtheid gesloten en gevuld met een gas dat het schuim helpt uitzetten om de ruimtes eromheen te vullen.

Schuimcellen met open cellen zijn niet zo dicht en zijn gevuld met lucht, wat de isolatie een sponsachtige textuur geeft.

Het type isolatie dat u moet kiezen, hangt af van hoe u het gaat gebruiken en van uw budget.

Terwijl schuim met gesloten cellen een hogere R-waarde heeft en een sterkere weerstand biedt tegen vocht en luchtlekkage, is het materiaal ook veel dichter en duurder.

Schuim met open cellen is lichter en goedkoper, maar mag niet worden gebruikt onder het maaiveld waar het water zou kunnen absorberen.

Raadpleeg een professionele isolatie-installateur om te beslissen welk type isolatie het beste voor u is.

Andere beschikbare schuimisolatiematerialen zijn onder meer:

 • Cementgebonden
 • Fenolisch
 • Polyisocyanuraat (polyiso)

Enkele minder soorten zijn Icynene-schuim en Tripolymeer-schuim

Icynene-schuim kan worden gespoten of geïnjecteerd, waardoor het veelzijdig veelzijdigheid is.

Het heeft ook een goede weerstand tegen zowel lucht- als waterindringing.

Trischuim – een in water oplosbaar schuim – wordt in wandholten geïnjecteerd.

Het heeft een uitstekende weerstand tegen vuur en luchtinringing.

Offerte woning laten isoleren

Het beste kunt u zich kosteloos en vrijblijvend bij ons aanmelden.

Wij zullen dan een aantal dingen met u doornemen om een offerte op maat te maken.

Dit is nodig omdat elke situatie, woning of klantwensen anders zijn.