Alles wat je moet weten over metselen

Stap voor stap leren wij u metselen. Uiteraard kunt u ook onze metselaar inhuren.

Vraag hier een gratis offerte aan.

Of u nu stenen legt om een brievenbusbehuizing te bouwen of een stenen huis bouwt, het proces van het leggen van stenen is hetzelfde.

Aandacht besteden aan de basisprincipes van metselwerk zal u helpen slagen met uw project.

Als je goed voorbereid bent, de muur in kaart hebt gebracht en gelijkmatig werkt, zou het leggen van metselwerk geen enkel probleem moeten zijn.

Deze tips worden mede mogelijk gemaakt door metselen voor beginners.

metselen

Stap 1: Uw structuur voorbereiden

Plan je muur bij metselen. Gebruik een touwtje, een waterpas en een meetlint om de exacte afmetingen van uw muur, behuizing, structuur, enz. uit te tekenen.

Als u een solide blauwdruk heeft, kunt u de juiste hoeveelheid stenen kopen en kunt u richtlijnen ontwerpen die ervoor zorgen dat uw stenen zijn waterpas gelegd.

 • Houd bij het kopen van stenen rekening met de mortel. Voeg ongeveer 1/2″ toe aan de grootte van je stenen om er zeker van te zijn dat je de juiste maat krijgt. Als de stenen die je koopt echter een “nominale maat” hebben, betekent dit dat de fabrikant al ruimte heeft toegevoegd voor mortel.
 • Koop altijd 10-15 stenen meer dan je nodig hebt – sommige zullen onvermijdelijk breken terwijl je aan het werk bent.

Met dit stappenplan kun je straks zelf een muur metselen.

1.1. Giet een betonnen fundering

Als u geen bestaande plaat, stenen richel of fundering heeft om aan te werken.

Dit moet waterpas zijn en onder het niveau van de afgewerkte grond, zodat de steen alles is wat je ziet als je muur klaar is.

Zodra het is ingesteld, legt u een rij stenen op een “droogloop” om ervoor te zorgen dat de fundering de juiste maat heeft.

 • De fundering moet de exacte lengte en hoogte van uw baksteenstructuur hebben.
 • Over het algemeen moet uw fundering ongeveer 1 voet diep zijn voordat u het beton toevoegt.
 • Het beton heeft 2-3 dagen nodig om uit te harden, dus je kunt deze tijd gebruiken om je gidsen op te stellen en benodigdheden bij elkaar te zoeken.

1.2. Maak je wegwijzers

Dit is vooral belangrijk als je een muur metselt, maar je moet wegwijzers maken, wat je ook maakt, om ervoor te zorgen dat de stenen gelijkmatig worden gelegd.

Om ze te maken, neem je 2 lange houten planken en sla je ze in de grond aan de uiteinden van je structuur.

Begin met het oppervlak van uw fundering en markeer de hoogte van elke steen, evenals de ruimte voor de mortel, met behulp van een meetlint.

Zorg ervoor bij metselen dat de twee planken gelijk gemarkeerd zijn, zodat je een rechte lijn hebt om je te begeleiden bij het leggen van de stenen.

 • De bouwkundige norm voor baksteen is een voegdikte van 3⁄8 inch (1,0 cm) aan alle zijden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen voor koningin, oud Chicago en aangepaste baksteen.

1.3. Verzamel alle materialen die je nodig hebt om je project te starten

Als je eenmaal het metselcement hebt gemengd en bent begonnen met het leggen van baksteen, moet je alle mortel gebruiken en je voegen slaan voordat je stopt.

Mortel zal ‘s nachts uitharden, dus meng alleen zoveel als je kunt. Zodra de betonnen fundering is uitgehard en u klaar bent om te beginnen, moet u de volgende benodigdheden in de buurt plaatsen, zodat u efficiënt kunt werken:

 • Koord en klemmen/spijkers (om richtlijnen te maken).
 • Mortel en een mengemmer.
 • Niveau.
 • Baksteen voeger.
 • Clubhamer (om stenen doormidden te breken)
 • Meetlint.

1.4. Leg de eerste rij baksteen droog neer om een idee te krijgen van de aanpassingen die gedaan moeten worden

Als je de eerste rij stenen niet droog neerlegt, zijn kleine aanpassingen later moeilijk of onmogelijk uit te voeren en kunnen ze merkbare onvolkomenheden veroorzaken.

U kunt ook met een permanent marker markeringen op de fundering aanbrengen en dit maakt het leggen van de eerste laag stenen en het centreren van de stenen veel gemakkelijker.

 • Als je nieuwe stenen koopt die 8 inch lang zijn, maak dan om de 22 centimeter markeringen op de fundering.
 • Als u oude stenen hergebruikt die 8 1/4 inch lang zijn, maakt u om de 22,5 centimeter markeringen op de fundering.

1.5. Meng uw metselcement of mortel

Dit kan in een kruiwagen voor kleine projecten, of in een mortelbak als je niet de beschikking hebt over een mortelmixer of cementmixer.

Kortom, om de mortel te mengen, gebruikt u een verhouding van drie delen metselzand (bouwzand, als het erg schoon is), tot één deel metselcement.

Voeg water toe aan de droge materialen en meng tot een consistentie zoals pudding.

Te droog en het zal moeilijk zijn om de steen in het mortelbed te “zetten”, te nat en de steen zal doorhangen.

 • Als je begint, vind je het misschien makkelijker om een kleine hoeveelheid mortel te mengen voor slechts een paar stenen; op deze manier kun je mortel of water toevoegen om de juiste consistentie te krijgen.
 • Als u een kleine spatel in de zak met mortel doet, kunt u deze gebruiken om wat mortel toe te voegen, te mengen, de consistentie te controleren, dan nog wat toe te voegen, te mengen en de consistentie te controleren. Zo vermijd je een waterige mortelmix waardoor de stenen ongelijkmatig doorzakken.

1.6. Plaats stenen en “mortelplanken” langs uw fundering metselen zodat u ze gemakkelijk kunt bereiken op uw werkgebied

Plaats wat gemengde mortel op triplex zodat deze gemakkelijk bereikbaar is.

Hierdoor kunt u mortel met uw troffel pakken terwijl u werkt, en hoeft u zich niet te veel te verplaatsen.

Als je goed hebt gepland, kun je ook regelmatig stapels stenen plaatsen, zodat je soepel kunt blijven werken.

Wanneer je echter maar aan een klein project werkt, is het misschien goed met een stapel stenen en een emmer mortel.

 • Plaats een paar scheppen mortel op elk bord, besprenkel het bord eerst met water zodat de mortel “blijft” of nat genoeg blijft om te gebruiken

2. De eerste gang leggen bij metselen

Begin bij een hoek en schep met behulp van de troffel mortel op en plaats een 4 tot 6 inch (10,2 tot 15,2 cm) brede band op de fundering van ongeveer 1 inch (2,5 cm) dik.

Plaats een steen in dit “bed” van mortel en tik erop met het handvat van je troffel, totdat het waterpas is, evenwijdig aan de lijn van je muur, en de rand loodrecht is.

Herhaal dit met 6 of 8 stenen, waarbij je de rand van de troffel gebruikt om de overtollige mortel weg te snijden die onder de steen wordt geschoven.

 • Je kunt de mortel ongeveer anderhalve centimeter dik aanbrengen en vervolgens tot ongeveer een vingerbreedte naar beneden drukken. Veeg vervolgens het overtollige materiaal af met uw vinger, waardoor het de klassieke inspringende look krijgt die u op bakstenen huizen ziet.
 • In metselwerk is een laag een rij bakstenen.

2.1. Voeg 3/8 “mortel toe aan het uiteinde van de steen en bevestig een andere

Blijf je stenen op de fundering plaatsen en verbind ze met een plak mortel aan de uiteinden bij metselen.

Gebruik de troffel, of uw vingers, om overtollig materiaal weg te vegen en gebruik het om de volgende rij te beginnen.

2.2. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de eerste rij gelijkmatig wordt geplaatst

U kunt kleine aanpassingen maken terwijl de mortel nog nat is, dus gebruik voorzichtig een niveau om ervoor te zorgen dat u een goede, gelijkmatige basis voor uw structuur hebt.

Controleer elke 4-5 stenen voor de beste resultaten.

 • Een goede, egale muur komt van goede, egale mortel. Door snel te controleren, kunt u uw werk gaandeweg corrigeren en krijgt u elke keer betere resultaten.

2.3. Bepaal uw richtlijnen tijdens de eerste cursus

Als je klaar bent met de eerste rij, klem of spijker je een touwtje tussen je wegwijzers om je de hoogte van de volgende rij stenen te vertellen.

Mogelijk moet u uw wegwijzers enigszins aanpassen, zodat ze beginnen met uw eerste rij stenen, maar elke andere meting daarna zou hetzelfde moeten zijn.

 • Zorg dat je lijn strak staat. U kunt een waterpas gebruiken om de rechtheid te controleren.
 • Je verplaatst deze lijn na elke reeks stenen.

3. Bakstenen leggen

Plaats verschillende banen aan elk uiteinde van de muur. Dit zijn de “leads”.

Je kunt dan een stuk bouwlijn aan de bovenkant van elke steen bevestigen terwijl je de resterende steen in deze muur legt, zodat ze uitgelijnd en waterpas blijven.

 • Terwijl je werkt, ziet je muur eruit als een ondiepe “U”, die aan beide kanten 2-3 gangen omhoog gaat voordat je het midden met stenen vult. Dit zorgt ervoor dat je elke cursus op niveau houdt.

3.1. Verspreid de stenen op elke baan door te beginnen met een halve of gedraaide steen

Als je de hoek omslaat waar je begon, zet je elke baan een halve steen terug van de vorige baan, zodat elke baan een halve steen verspringt.

Wanneer je de hoek omslaat waar je begon, plaats dan de eerste steen in de eerste laag zodat deze vierkant is en leg ook een paar stenen in deze richting.

 • U wilt niet dat de voegen van uw muur gelijk zijn, anders wordt de muur zwak. Je kunt een steen doormidden breken en met een halve steen beginnen, of een steen zijwaarts draaien (als je structuur twee stenen dik is) en daarmee beginnen.

3.2. Houd de hoogte van de steen gelijk met behulp van een waterpas of een waterpas, en houd de eindverbindingen (kopverbindingen) gelijk tijdens het opbouwen

De standaard bed- en hoofdscharnieren zijn 3⁄8 inch (1,0 cm), maar dit kan naar wens worden aangepast, tot 3⁄4 inch (1,9 cm) of zelfs meer.

3.3. Sla de kop- en bedverbindingen met een “joint” of “joint striker” wanneer de mortel begint te harden

De jointer is een stuk buis waarvan de diameter gelijk is aan of iets groter is dan de afstand tussen uw gewrichten, gebogen in een “S”-vorm.

Houd het gereedschap aan het ene uiteinde vast en wrijf het langs de mortelvoeg tussen uw steen met het gebogen deel van het gereedschap om de mortelvoeg glad te strijken.

 • Je kunt ook een houten deuvel of een stuk koperen pijp van 1/2 inch gebruiken. Beide geven je een afgerond patroon.

3.4. Borstel het gezicht van de steen met een “vossenstaart”-borstel om overtollige mortel weg te vegen en de voeg af te werken

Het vergt veel oefening om te kunnen zien wanneer de mortel goed is geplaatst om de voegen aan te slaan en te borstelen, maar in principe, wanneer het moeilijk genoeg is om met uw vinger aan te raken en geen indruk achter te laten, is het klaar.

3.5. Ga door met het leggen van de steen totdat je op gelijke hoogte bent met de lijnen die je hebt gelegd, begin dan aan de uiteinden of hoeken en leg ofwel in een andere richting, of recht omhoog met een ander lood

Als je dit ritme eenmaal onder de knie hebt, zou je snel moeten kunnen bewegen, welke structuur of vorm je ook aan het maken bent. Hetzelfde basispatroon wordt de hele tijd gebruikt.

 • Verplaats de richtlijnen.
 • Zet de mortel.
 • Verspreid je eerste steen.
 • Veeg overtollige mortel weg.
 • Bouw de buitenkanten of leidingen van de muur op voordat u het midden vult

Muur laten metselen

Vraag hier vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Belangrijke blogs
Schilderen
Stukadoors
Groene energie
Tuin en oprit
Kitwerk
Vloeren
Nieuwbouw
Nieuwbouwprojecten
Bedrijf aanmelden
Offerte aanvragen