Nieuwbouw Groningen kopen

Je merkt bij nieuwbouw Groningen dat er allerlei verschillende soorten woningen komen.

Wij houden u op de hoogte via een nieuwsbrief als het gaat om nieuwbouwprojecten.

Zodra u de woning heeft kunt u een offerte aanvragen zodat u de juiste vaklui inhuurt.

Blijf op de hoogte van alle komende projecten via onze gratis nieuwsbrief.

Nieuwbouw Groningen

Uw stapsgewijze handleiding voor het kopen van een nieuwbouwwoning

Het kopen van nieuwbouw Groningen kan een spannend avontuur zijn.

Het koopproces is heel anders dan wanneer u een bestaande woning zou kopen.

Met dat in gedachten hebben we u hieronder een gids voor het nieuwbouwproces gegeven.

Blijf lezen om een ​​idee te krijgen van de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning.

Ook de stappen die u van begin tot eind moet nemen en vragen die u aan elke bouwer moet stellen voordat u op de stippellijn tekent.

De voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning in Groningen

Hoewel het idee om een ​​gloednieuw huis te kopen misschien opwindend lijkt, is het uiteindelijk niet voor iedereen de juiste keuze.

Daarom hebben we hieronder de voor- en nadelen van deze beslissing voor je op een rijtje gezet.

Lees ze nog eens door, zodat u een beter idee heeft of het kopen van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning de juiste keuze voor u is.

Voordelen van het kopen van nieuwbouw in Groningen

 • Meer maatwerkmogelijkheden: Het grootste voordeel van het kopen van een nieuwbouwwoning is dat je een prominente rol kunt spelen in het ontwerp. (En het is goedkoper dan helemaal opnieuw een op maat gemaakt huis te bouwen.)
 • In de meeste gevallen heb je de mogelijkheid om verschillende afwerkingen te selecteren en verschillende upgrades en voorzieningen toe te voegen.
 • Uiteindelijk is het veel gemakkelijker om de woning aan uw smaak aan te passen dan wanneer u een doorverkoopwoning zou kopen.
 • Minder onderhoud: omdat alles, van de structuur tot de apparaten, nieuw is, heeft uw nieuwbouwwoning minder onderhoud nodig dan een oudere woning.
 • Energiezuiniger: Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans energiezuiniger, omdat de bouwer milieuvriendelijke innovaties integreert op het gebied van ramen, isolatie, koeling en verwarming en apparaten.

Nadelen van het kopen van een nieuwbouwwoning

 • Duurder dan wederverkoopwoningen: Het grootste nadeel van het kopen van een nieuwbouwwoning is dat maatwerk en nieuwheid uit de kosten komen. Vaak zijn deze woningen duurder dan koopwoningen.
 • Als u deze route gaat volgen, is de beste tijd om een ​​nieuwbouwwoning te kopen wanneer u een goede rente op uw hypotheek kunt krijgen en wanneer er een kopersmarkt is. Op een kopersmarkt staan ​​eigendommen meestal langer op de markt en staan ​​verkopers meer open voor onderhandeling.
 • Langere tijdlijn: het is belangrijk op te merken dat het veel langer kan duren om deze huizen te kopen, omdat u het bouwproces moet doorlopen voordat u de sleutels krijgt. Terwijl uw typische bestaande woning in 30-45 dagen kan worden gesloten, zal nieuwbouw enkele maanden in beslag nemen.
 • De kwaliteit van de bouwer varieert sterk: het vinden van een bouwer die betrouwbaar is en huizen van hoge kwaliteit produceert, kost tijd. Omdat nieuwbouw een langer, risicovoller proces is, wilt u ook een bouwer vinden die bij elke stap reageert.

Er worden ook aan de lopende band nieuwbouwappartementen gebouwd door heel Nederland.

Het koopproces van een nieuwbouwwoning: stapsgewijze handleiding

Nu we de belangrijkste factoren hebben besproken die moeten worden gewogen voordat we ervoor kiezen om een ​​nieuwbouw te kopen, zullen we u door de acht belangrijkste stappen van het aankoopproces voor nieuwbouw leiden:

 • Een makelaar vinden
 • Financiering van uw nieuwbouwwoning in Groningen
 • Het juiste type bouwer kieze
 • Slimme stijl- en ontwerpbeslissingen nemen
 • Bieden en onderhandelen over voorwaarden
 • Start nieuwbouw wonin
 • Uw nieuwbouwwoning inspecteren
 • Sluiten en verhuizen

Stap 1: De makelaar 

Een vraag die kopers vaak stellen is: “Heeft u een makelaar nodig om een nieuw huis te kopen?”

Hoewel het technisch mogelijk is om een nieuwbouwwoning te kopen zonder een makelaar in te schakelen, is het in uw eigen belang om een makelaar in te huren.

Het hebben van een agent zorgt ervoor dat u iemand bij de transactie hebt die op uw belangen let, die helpt bij het beantwoorden van vragen en het onderhandelen over de beste voorwaarden voor u.

Hoe verdienen makerlaars hun geld bij nieuwbouwprojecten?

Vaak beveelt een bouwer een aankoopmakelaar aan en betaalt hij zelfs zijn commissie.

U moet die agent echter nog steeds doorlichten voordat u een overeenkomst ondertekent.

Hier is het niet alleen van cruciaal belang om experts in te huren die u kunnen helpen bij het koopproces, maar u zult ook specifiek willen zoeken naar professionals die ervaring hebben met het bouwen van nieuwe woningen.

Nieuwbouw Groningen bouwen

Als u nog een huis te koop heeft, is het bovendien een goed idee om een ​​makelaar te zoeken die u voor beide kanten van de transactie kan vertegenwoordigen.

Voordat Danielle Hansor in dienst trad als gediplomeerd huisadviseur, werkte hij voor een lokale huizenbouwer en kreeg hij een kijkje in het proces.

Ze merkt op: “Bouwcontracten zijn niet standaard en zijn heel anders dan die voor een doorverkoopwoning. Je gaat er ook mee akkoord een huis te kopen dat nog niet eens bestaat.”

Ze voegt eraan toe: “Loop uw makelaar in voordat u zelfs maar een nieuwbouwproject bezoekt.

De meeste bouwers eisen dat je je makelaar bij het eerste bezoek registreert en staan ​​je niet toe om je eigen vertegenwoordiging later toe te voegen.”

Vaak beveelt een bouwer een aankoopmakelaar aan en betaalt hij zelfs zijn commissie.

U moet die agent echter nog steeds doorlichten voordat u een overeenkomst ondertekent.

Stap 2: Financiering nieuwbouw Groningen

Het financieren van een nieuwbouwwoning lijkt sterk op het kopen van een bestaande woning.

U moet echter meer op de timing letten.

Uw geldschieter staat niet toe dat u een nieuwbouwwoning sluit totdat deze volledig is voltooid.

Als u al een gezin heeft, zal het een uitdaging zijn om de sluiting van uw nieuwe woning af te stemmen op de verkoop van uw bestaande woning.

Als u een nieuwbouwwoning wilt financieren maar toch een hypotheek op uw bestaande woning heeft, heeft u een aantal mogelijkheden:

 • Overbruggingskrediet: Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarmee u toegang krijgt tot het eigen vermogen van uw bestaande woning voordat deze wordt verkocht. Een geldschieter schiet u geld voor voor een vooraf bepaalde tijd, meestal zes tot negen maanden. Het is lastig om in aanmerking te komen voor een overbruggingskrediet en u neemt een risico als uw huis niet binnen de vooraf bepaalde tijdlijn wordt verkocht.
 • Bouwlening: Een bouwlening biedt kortetermijnfondsen die u kunt gebruiken voor de bouw van uw nieuwe huis. Dit type lening komt vaker voor bij op maat gemaakte bouwers, maar vereist een aanbetaling van 20 tot 25% en heeft hogere rentetarieven dan andere, meer typische soorten financiering.
 • Bouwersfinanciering: Veel bouwers hebben relaties met kredietverstrekkers die nieuwbouwwoningen financieren. Soms kunnen er financiële prikkels zijn voor het gebruik van de kredietverstrekker van de bouwer, maar nogmaals, ga voorzichtig te werk en onderzoek ook andere alternatieven. Tegenwoordig kun je zelfs kredietverstrekkers vinden die voor je winkelen om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke voorwaarden krijgt.

Geen van deze opties is ideaal en plaatst u in een risicovollere positie als u ook uw bestaande woning wilt verkopen.

Een alternatief is het nieuwbouwprogramma van Bouwsector Nederland.

Stap 3: Het juiste type bouwer kiezen

Zodra u een makelaar en geldschieter aan uw zijde heeft, is de volgende stap het vinden van de juiste bouwer voor nieuwbouw Groningen.

Als u weet welk type u nodig heeft, kunt u inzoomen op lokale bouwers die geschikt zijn voor de klus.

Hier zijn de vier meest voorkomende soorten huizenbouwers:

 • Tractaat- of productiehuisbouwers: Zoals de naam al doet vermoeden, kopen bouwers grote stukken land en bouwen ze onderverdelingen. Meestal bieden ze slechts een paar verschillende plattegronden waar kopers uit kunnen kiezen, en er is niet veel mogelijkheid voor echt maatwerk. Dit type nieuwbouwwoning is echter vaak het meest betaalbaar en wordt op de snelste tijdlijn gebouwd.
 • Specifieke huizenbouwers: een spec- of speculatieve huizenbouwer bouwt meestal een of twee huizen voordat ze uiteindelijk te koop worden aangeboden. Spec-bouwers hebben vaak meer mogelijkheden voor flexibiliteit dan tract-builders, dus u kunt mogelijk wat maatwerk krijgen tegen een lagere prijs.
 • Semi-aangepaste huizenbouwers: een semi-aangepaste woning wordt vaak gezien als een middenweg tussen een pre-built huis en een custom build. Meestal kiest de huizenkoper bij dit type nieuwbouw de locatie van de kavel, maar kiest hij uit een selectie van vooraf gemaakte plattegronden die de bouwer aanbiedt.
 • Aangepaste huizenbouwers: een aangepast huis wordt vaak gezien als een ‘droomhuis’. Met een aangepast huis kan de koper elk element van het huis helemaal opnieuw ontwerpen. Zoals je misschien wel vermoedt, is deze optie vaak het duurst en duurt het het langst.

Het vinden van een goede nieuwbouw bouwer

Nadat u het juiste type bouwer voor u heeft gevonden, is het essentieel om uw onderzoek te doen.

U wilt geschikte bouwers in uw regio opzoeken, de reputatie van elke bouwer onderzoeken en een idee krijgen van hun huidige of eerdere projecten.

Als je een aanbeveling van een betrouwbare bouwer nodig hebt, neem dan gerust contact met ons op via support@orchard.com, en we geven je graag aanbevelingen. We hebben uitgebreid samengewerkt met bouwers in heel Nederland:

Stap 4: Slimme ontwerp- en upgradebeslissingen nemen

Wanneer u een prijs ziet die wordt geadverteerd voor een nieuwbouwwoning, is dit meestal gewoon de basisprijs.

Het wordt geleverd met vloeren en afwerkingen van bouwkwaliteit.

Als u hoogwaardige afwerkingen of selecties wilt die verder gaan dan wat is inbegrepen in de basisprijs, worden deze functies als upgrades beschouwd en zullen ze waarschijnlijk extra kosten met zich meebrengen.

Nadat u uw bouwer hebt gekozen, plannen zij een nieuwbouw Groningen ontwerpadvies in om u door uw opties te leiden.

U moet uw selecties zorgvuldig plannen, zodat u ervoor zorgt dat u binnen uw budget blijft.

Hier zijn een paar keuzes die u maakt:

 • Locatie van de kavel (binnenkavel, hoek, doodlopende straat, etc.)
 • Basiskenmerken van het huis zoals exterieurstijl, plattegrond, vierkante meters
 • Stilistische keuzes zoals verfkleur, type vloer en verlichtingsarmaturen
 • Functie-upgrades zoals houten vloeren, granieten werkbladen, verwarmde vloeren, enz.
 • Welke upgrades zijn de moeite waard in een nieuw huis?
 • Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de details en de kosten van uw huis op te drijven. Als u nadenkt over upgrades, kies dan functies die de waarde van uw huis verhogen.

Geef geld uit aan dingen die je later niet kunt veranderen

Denk aan:

Je kunt vloeren, werkbladen en verlichtingsarmaturen altijd veranderen terwijl je in huis woont.

Bouwsector Nederland stelt dan ook voor om prioriteit te geven aan praktische upgrades, zoals energiezuinige ramen, die u uiteindelijk geld zullen besparen.

Dat gezegd hebbende

U wilt misschien nog een paar esthetische wijzigingen aanbrengen.

Geef prioriteit aan ruimtes met een grote impact, zoals de keuken of de hoofdbadkamer.

Toekomstige huizenkopers van nieuwbouw Groningen zullen meer om deze ruimtes geven dan om gastenkamers of badkamers.

Wij adviseren lezers altijd om zich te concentreren op het upgraden van de werkbladen, kasten en vloeren.

Deze upgrades zullen waarde toevoegen aan uw huis.

Aan de andere kant waarschuwen we ervoor om geen geld uit te geven aan het volgende:

 • Verlichtingsarmaturen: Bouwers hebben een beperkte keuze aan verlichtingsopties. Aangezien het gemakkelijk is om verlichtingsarmaturen te vervangen, moet u wachten om meer betaalbare opties te vinden die beter bij uw smaak passen.
 • Apparaten: Nogmaals, je bent beperkt tot de opties en prijzen die je bouwer biedt. Koop de apparaten zelf en profiteer van de lokale verkoop.
 • Buitenterrassen: Nieuwe huizen worden bewoond en als u meteen buitenruimtes bouwt, kunt u scheuren in uw terras krijgen.

Als je een modelwoning binnenloopt en verliefd wordt op de upgrades, heb je misschien geluk.

Bouwers verkopen hun modelwoningen vaak met korting zodra ze de meeste kavels in de gemeenschap hebben verkocht.

Stap 5: Een bod uitbrengen en onderhandelen over de voorwaarden

Als je klaar bent, maak je een bod op de woning.

Bij nieuwbouw teken je meestal een bouwcontract in plaats van de standaard koopovereenkomst.

Een aannemerscontract schetst de voorwaarden tussen de bouwer en de koper, inclusief wat er zal worden gebouwd, hoeveel u betaalt en de voltooiingsdatum.

Deze stap is waar uw makelaar van onschatbare waarde voor u zal zijn.

Zij kunnen namens u onderhandelen en uw belangen behartigen.

Let op de bouwgarantie

In het bijzonder, een ding dat u moet onderhandelen, is de bouwgarantie.

Een bouwgarantie dekt de kosten van alles wat kapot gaat of defect raakt nadat uw huis is gebouwd.

In het bijzonder wilt u vragen stellen over de reikwijdte van de garantie die uw bouwer biedt en hoe lang deze duurt.

Stap 6: Starten met de bouw van nieuwbouw Groningen

Nadat de onderhandelingen zijn afgerond, levert u uw aanbetaling in en begint u officieel met het bouwproces.

Meestal wordt het bouwproces opgedeeld in verschillende fasen en krijgt u de kans om de voortgang te zien nadat elke fase is voltooid.

Afhankelijk van het type hypotheek dat u krijgt, kan uw geldschieter aan het einde van elke fase ook een inspectie vereisen.

Op dit moment vraag je je misschien af ​​hoe lang het duurt om een ​​nieuw huis te bouwen.

Volgens ons duurt het bouwen van een nieuwe eengezinswoning ongeveer 7 maanden, hoewel de timing zal variëren afhankelijk van het type woning dat je hebt gekocht.

Je zou verwachten dat een aangepaste woning minimaal 9 maanden in beslag zal nemen, terwijl een semi-aangepaste woning ongeveer 6 maanden in beslag zal nemen.

Stap 7: Inspectie van uw nieuwbouwwoning in Groningen

Zodra de bouw is voltooid, krijgt u de kans om een ​​woninginspectie uit te voeren.

Net als bij een wederverkoopwoning, zal de woninginspecteur door uw nieuwe huis lopen en op zoek gaan naar eventuele problemen.

Vervolgens zullen ze een rapport met hun bevindingen schrijven en krijgt u de kans om eventuele noodzakelijke reparaties met de bouwer uit te werken.

Vervolgens doe je je laatste doorloop

Nogmaals, net als bij een bestaande woning, is dit uw kans om te zien of u problemen met de woning opmerkt voordat u gaat sluiten.

Zorg ervoor dat u alles uitprobeert, inclusief het inschakelen van al uw apparaten en het doorspoelen van de toiletten.

Als u problemen opmerkt met uw nieuwe huis, praat er dan over voordat u naar de slottafel gaat.

Stap 8: Sluiten en verhuizen

Bij afsluiting overloop je al het papierwerk met je makelaar en teken je op de stippellijn.

Het laatste geld voor uw hypotheek wordt uitbetaald en u wordt gevraagd een cheque mee te nemen om uw sluitingskosten te dekken.

Maar zodra alles is ondertekend en het geld van eigenaar is veranderd, bent u officieel huiseigenaar.

4 vragen om te stellen bij het kopen van nieuwbouw in Groningen

Nu u een beter idee heeft van hoe het nieuwbouwproces werkt, hebben we u enkele vragen voorgelegd die u kunt stellen wanneer u met een aannemer onderhandelt.

Houd ze in gedachten, zodat u met een goed gevoel het bouwproces in kunt gaan.

1. Kan ik referenties en voorbeelden van eerdere projecten zien?

Als koper van een huis is het cruciaal om voorbeelden te vragen van eerder werk van een bouwer.

Ze zullen waarschijnlijk aanbieden om u de modelwoning voor hun huidige project te laten zien, maar u moet ook aandringen op eerdere projecten.

Als u dit doet, krijgt u eerlijk gezegd een beter idee van hoe het werk van de bouwer in de loop van de tijd standhoudt.

Het is ook in uw eigen belang om enkele referenties te spreken over bedrijven in Groningen.

Je kunt ze vragen hoe het was om met de bouwer samen te werken en wat ze van het bouwproces vonden.

2. Wie neemt contact met mij op tijdens het bouwproces?

Geloof het of niet, na contractonderhandelingen zult u waarschijnlijk niet vaak contact hebben met de bouwer.

In plaats daarvan werk je waarschijnlijk samen met een van hun projectmanagers.

Vraag in ieder geval naar hun contactgegevens, zodat je weet bij wie je moet zijn als je een probleem hebt.

3. Welke features zijn standaard en welke upgrades?

Kenmerken en afwerkingen uitzoeken is vaak een van de moeilijkste onderdelen van het kopen van een nieuw gebouwd huis.

Upgrades kunnen verleidelijk zijn, maar ze kunnen ook snel duur worden.

Bouwers laten je meestal een modelwoning zien, dus wees niet bang om vragen te stellen om erachter te komen wat een basisfunctie is en wat extra.

Vraag daarom bij het onderhandelen ook om een ​​toekomstig blad voordat u iets ondertekent.

Zo krijgt u een idee van wat er bij uw basisprijs is inbegrepen en welke functies extra kosten bij nieuwbouw Groningen.

4. Hoe ga je om met wijzigingsopdrachten tijdens het bouwproces?

Het is niet ongebruikelijk dat huizenkopers van gedachten veranderen tijdens het nieuwbouwproject in Groningen bouwproces.

U moet echter vooraf weten hoe eventuele wijzigingsopdrachten worden afgehandeld.

Zorg ervoor dat u vraagt ​​welk papierwerk u ontvangt waarin de wijziging wordt gedocumenteerd en hoe u extra materialen en arbeid in rekening wordt gebracht.

3 veelvoorkomende fouten die je moet vermijden tijdens het nieuwbouwproces

Omdat het kopen van een gloednieuw huis zo’n grote verplichting is, wil je niet vastzitten aan een huis waar je niet van houdt.

We hebben het internet afgespeurd om enkele van de meest voorkomende fouten te vinden die recente huizenkopers hebben gemaakt die u moet vermijden:

1. De verkeerde bouwer kiezen

Het kiezen van de verkeerde bouwer is een van de meest genoemde fouten die we tegenkwamen op forums en blogs.

Bij het zien van hun nieuwe huis vonden kopers dat de afwerking en het werk van slechte kwaliteit waren.

Sommigen citeerden zelfs dat de bouwer tijdens het proces niet reageerde.

Om deze fout te voorkomen, moet u tijd besteden aan het leren kennen van de bouwer, hun geschiedenis in de gemeenschap en meerdere voorbeelden van hun werk bekijken.

Ga naar open huizen in die gemeenschap om een ​​idee te krijgen van de interieurafwerking.

U kunt ook enkele referenties van eerdere klanten opvragen om hun ervaringen te horen.

2. Onderhandelingen vermijden

Hoewel het moeilijker is om over de prijs van een nieuwbouwwoning te onderhandelen, zijn er nog steeds manieren om een ​​betere deal te krijgen.

Hoewel de bouwer misschien niet bereid is om de verkoopprijs te verlagen, staat hij misschien open voor gratis upgrades. Het hebben van een ervaren makelaar is handig tijdens de onderhandelingsfase.

3. Een inspectie door een derde overslaan

Ga er niet vanuit dat een gloednieuw huis wordt geleverd zonder onvolkomenheden of grote problemen.

Als u een inspectie door een derde partij krijgt, zorgt u ervoor dat alles in orde is en kunt u problemen vooraf identificeren.

Volgens Bouwsector Nederland zijn de meest voorkomende problemen bij nieuwbouw Groningen:

 • Buiten weersbarrières
 • Structurele framing
 • Elektrische
 • Mechanische
 • Sanitaire systemen
 • Raaminstallaties
 • Deurinstallaties.

Dit is geen uitputtende lijst, maar zou u moeten helpen u te concentreren op de meest voorkomende problemen.

Het komt neer op bij Nieuwbouw Groningen

Het starten van het proces van het bouwen van een nieuwbouwwoning kan zowel spannend als zenuwslopend zijn.

Maar zolang je ervoor zorgt dat je je onderzoek doet, zal het uiteindelijk waarschijnlijk een zeer lonend avontuur worden.

Met dat in gedachten, voel je vrij om dit te gebruiken als je gids over wat je kunt verwachten.

Gewapend met deze kennis, zou je alles moeten hebben wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Advies nieuwbouw Groningen

Voor nieuwbouwwoningen kopen in Groningen kunt u het beste onze nieuwsbrief volgen.

Deze is gratis en zit vol handige tips en nieuwbouwprojecten die eraan komen.

Voor goede en betrouwbare vakmannen kunt u bij ons een offerte aanvragen.

Belangrijke blogs
Schilderen
Stukadoors
Groene energie
Tuin en oprit
Kitwerk
Vloeren
Nieuwbouw
Nieuwbouwprojecten
Bedrijf aanmelden
Offerte aanvragen