R waarde isolatie
Deze simpele maar heldere uitleg gaat over de R waarde isolatie hoogte.
Wij kunnen hem gratis voor u berekenen en een offerte op maat aanbieden.
Wat is een R waarde?
Om de rol van R-waarden op het gebied van isolatietechnologie beter te begrijpen, loont het om een betere kennisbasis te ontwikkelen met betrekking tot het basisdoel dat isolatie dient door bestaande.
De primaire functie van isolatie in elke ruimte is om de thermische efficiëntie van de ruimte te verhogen en de temperatuur binnenin te regelen.
Dit betekent dat isolatie de warmte uit uw huis of kantoor houdt in de warmere zomermaanden en binnen houdt tijdens het koudere winterseizoen.
De manier waarop het dit doet, is door de warmtegeleiding te minimaliseren, waardoor het vermogen om van de externe omgeving naar uw eigendom te stromen wordt beperkt en vice versa.
Isolatieplaten zijn er in verschillende materialen en structuren, waaronder folie, bulk, schuim en meer. De vellen zelf zijn niet gelijk gemaakt.
Elk blad is gemaakt met verschillende R-waardeclassificaties
De R-waarde is in wezen de meting van het vermogen van een isolatievel om warmtestroom te weerstaan.
Kortom, R-waarden variëren van 1,5 tot 7, en hoe hoger het getal, hoe effectiever de isolatieplaat is in het verhogen van de thermische efficiëntie en daarmee het isoleren van uw huis.
Binnen de R-waarde van isolatie zijn er drie soorten R-waarden die vaak worden gebruikt om meer specifiek de variabelen van de warmtestroomweerstand te meten:
Down R-waarde
De Down R-waarde (ook bekend als de zomer-R-waarde) is een meting van het vermogen van een isolatie om weerstand te bieden aan de warmtestroom die het huis binnenkomt.
De reden dat het soms de zomer-R-waarde wordt genoemd, is omdat je in de zomer de warmte buiten wilt houden.
R-waarde omhoog
De R-waarde omhoog (ook bekend als de R-waarde voor de winter) is een meting van het vermogen van een isolatie om weerstand te bieden aan de warmtestroom uit het huis.
De reden dat het soms de winter-R-waarde wordt genoemd, is omdat u in de winter de warmte binnen wilt houden.
Totale R-waarde
De totale R-waarde is in de meeste gevallen waarnaar wordt verwezen als u de algemene term ‘R-waarde’ hoort. Het is een combinatie van de op en neer R-waarden.
Welke isolatie kiezen
De gemakkelijkste manier om deze vraag te benaderen is om te beginnen met het concept dat er geen ‘beste’ R-waarde is.
Elke isolatie met een hogere R-waarde zal effectiever zijn dan die met een lagere R-waarde, maar de waarheid is dat een hogere R-waarde niet altijd voor elk huis vereist is.
Om dit beter te waarderen, bevatten de bepalingen voor energie-efficiëntie voor nieuwe huizen, met vereisten voor bepaalde R-waarden.
Verschillende regio’s worden opgedeeld in ‘klimaatzones’, waarbij elke zone een andere minimale R-waarde vereist op basis van het klimaat.
Huizen in klimaten die extreem heet en vochtig zijn, hebben bijvoorbeeld slechts een R-waarde van 3 of 4 nodig, terwijl huizen in een vriesklimaat een minimale R-waarde van 6 vereisen.
Wat heb je nodig voor een gemiddelde woning?
Hoewel de R-waarde van 7 effectiever is dan de R-waarde van 3, zou het potentieel verspillend, onnodig duur en contraproductief zijn om isolatie met een R-waarde van 7.
De beste isolatie is degene die het beste past bij de unieke omstandigheden van uw huis en omgeving.
Soorten isolatie en hun R-waarden
Er zijn drie veel voorkomende en vertrouwde soorten isolatie:
Folie isolatie
Folie-isolatie is een slimme vorm van isolatie die aan één kant een reflecterend oppervlak heeft.
Het werkt door stralingswarmte van buitenaf terug naar de omgeving af te leiden – daarom is het de beste isolatie voor warme en zongevoelige omgevingen.
De voordelen van folie zijn onder meer dat het kostenbesparend en eenvoudig te installeren is. Folie-isolatie heeft een breed scala aan R-waarden.
Bulkisolatie
Gemakkelijk de meest populaire en meest gebruikte isolatie van vandaag, bulkisolatie is ontworpen met talloze kleine luchtbellen door het hele materiaal, waarin het de hete lucht vasthoudt.
In plaats van gemaakt te zijn van slechts één materiaal, is bulkisolatie verkrijgbaar in een reeks van verschillende materialen, waaronder:
- Polyester
- Glasvezel
- Wol
- Gerecycled papier
- Cellulosevezel.
Bulkisolatie komt ook in een breed scala van R-waarden.
Spray isolatie
Een nieuwere toevoeging in isolatietechnologie, spray-isolatie is gemaakt van schuim en is verrassend effectief.
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het aangebracht door te worden gespoten in het plafond, de vloer of in de muren, en het zet uit tot dikke isolatie.
Het is vochtbestendig, maar ook ontvlambaarder dan traditionele isolatie, daarom raden we aan om het alleen door professionals te installeren.
Een groot voordeel van spuitisolatie is dat het hogere R-waarden kan bereiken dan enig ander isolatiemateriaal.
Hoe kun je de R-waarde berekenen?
Wanneer fabrikanten isolatie produceren, doen ze dat met specifieke R-waarden.
Dus als u isolatie koopt, raadpleeg dan uw leverancier voor meer gedetailleerde informatie over de exacte R-waarde van elke isolatie.
Mocht u willen isoleren neem dan vrijblijvend contact met ons op.