Wat is spouwmuurisolatie?

Na het lezen van dit artikel weet u alles over spouwmuurisolatie.

Ook zult u weten op welke manier de kosten laag gehouden kunnen worden.

Daarnaast kunnen wij u helpen met het aanvragen van de spouwmuurisolatie subsidie.

Ontdek hier waarom de markt ons nog meer ziet als de muurisolatie specialist van Nederland!

Vraag meteen een gratis en vrijblijvend offerte bij ons aan.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie soorten

Veel spouwmuren kunnen worden geïsoleerd door isolatiemateriaal van buitenaf in de spouw te injecteren.

Een gespecialiseerd bedrijf boort gaten in de buitenmuren, injecteert isolatie door de gaten en dicht ze vervolgens af met cement.

Het isolatiemateriaal is meestal minerale wol of polystyreenkralen, maar in plaats daarvan kan soms ook polyurethaanschuim worden gebruikt.

Om uw spouwmuren te isoleren, boort de installateur kleine gaatjes van ongeveer 22 mm met een tussenruimte van ongeveer 1 m in de buitenmuur van uw huis.

De installateur blaast vervolgens met speciale apparatuur isolatie in de spouw. Zodra alle isolatie binnen is, vult de installateur de gaten in het metselwerk, zodat u ze nauwelijks opmerkt.

Het vullen van spouwmuren is niet een klus die u zelf kunt doen, u heeft hiervoor een erkend installateur nodig.

Een professional kan het werk in ongeveer twee uur klaren voor een gemiddeld huis met gemakkelijk toegankelijke muren. Het mag geen rommel maken.

Spouwmuurisolatie prijs en de besparing

Typische installatiekosten van spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van de grootte van uw huis.

Maar of u nu in een groot vrijstaand huis of een kleine flat woont, u zou de installatiekosten in vijf jaar of minder moeten kunnen terugverdienen dankzij de jaarlijkse besparing op uw energierekening.

Wellicht kunt u deze kosten verlagen door de werkzaamheden tegelijk met andere woningverbeteringen uit te voeren of door niet het hele huis in één keer aan te pakken.

Is spouwmuurisolatie geschikt voor uw woning?

Als uw huis in de afgelopen 20 jaar of zo is gebouwd, zijn de muren waarschijnlijk al geïsoleerd. Om erachter te komen of dit het geval is, kunt u het volgende doen:

 • Vraag één van onze geregistreerde installateur om een borescope inspectie. De installateur boort een klein gaatje in uw buitenmuur om te kijken of uw muren hol of gevuld zijn.
 • Neem contact op met de afdeling gebouwbeheer van uw gemeente.

Uw woning is geschikt voor standaard spouwmuurisolatie als deze voldoet aan de volgende criteria:

 • De buitenmuren zijn ongevulde spouwmuren.
 • Uw spouw is minimaal 50 mm breed en vrij van puin.
 • Het metselwerk of metselwerk van uw woning is in goede staat.
 • De muren worden niet blootgesteld aan slagregen.
 • Uw huis loopt geen risico op overstromingen.

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

U heeft een installateur nodig om een ​​onderzoek uit te voeren om te controleren of uw woning geschikt is. Dan kunnen zij uw muren isoleren met minerale wol of piepschuimparels.

Als uw huis smalle of ongelijke holtes heeft, op een onbeschutte plek staat of als er een risico op overstroming bestaat, dan is het misschien mogelijk om de holte op te vullen met polyurethaanschuim.

Dit is duurder dan standaard spouwmuurisolatie, maar is een bijzonder effectieve isolator. Hiervoor heeft u een gespecialiseerde schuimisolatie-installateur nodig om uw woning te inspecteren en eventueel de werkzaamheden uit te voeren.

Als u vochtplekken op uw binnenmuren heeft, mogen deze niet worden geïsoleerd totdat het probleem is opgelost. Praat met een aannemer die gespecialiseerd is in vochtpreventie.

Als de buitenmuren van uw huis zijn verbonden met een ander huis, moet de installateur een spouwmuur plaatsen om de isolatie tegen te houden, zodat uw buren geen last hebben.

Als u in een flat woont, kunt u niet alleen uw flat isoleren – u moet meestal van iedereen toestemming krijgen om het hele blok te isoleren.

Wat te doen als u problemen ondervindt met uw spouwmuurisolatie?

Als u na het plaatsen van spouwmuurisolatie problemen opmerkt aan uw muren, zoals vocht en schimmel, bel dan eerst het bedrijf dat de installatie heeft uitgevoerd.

Zij moeten het probleem met u bespreken en uw eigendom opnieuw bezoeken om vast te stellen of het oorspronkelijke onderzoek of installatiewerk bijdraagt ​​aan het probleem.

Als dit het geval is, moeten ze zorgen voor herstelwerkzaamheden om het probleem op te lossen of voor verwijdering van de isolatie indien nodig.

Welk spouwmuurisolatie materiaal is er gebruikt?

Als u van mening bent dat uw installateur of garantieverstrekker u op onredelijke gronden weigert te helpen, dient u hun klachtenprocedure te volgen.

Als u geen hulp kunt krijgen van uw installateur of een garantieverstrekker, is uw laatste optie om te spreken met een bedrijf dat de nodige werkzaamheden kan uitvoeren.

We raden u aan een bedrijf te gebruiken dat is geaccrediteerd met een geschikt schema.

Als u hen vraagt ​​om de isolatie te verwijderen, moet u een specialist in het verwijderen van spouwmuurisolatie inschakelen die is geaccrediteerd met een spouwmuurisolatieschema.

Spouwmuurisolatie subsidie

Spouwmuren isoleren kost geld. Hoe betaal je nu de kosten? Er zijn een aantal aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

De regeling

 • Er is dus wel een landelijke subsidie voor spouwmuurisolatie. Als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren door Bouwsector Nederland, dan kun je tot wel 30 procent van alle kosten terugkrijgen. Voor 1 maatregel ligt dat anders dan krijg je een lager bedrag: ongeveer 15 procent van de kosten.
 • De spouwmuur isolatie subsidie is wel altijd een vast bedrag per vierkante meter. Je zult alleen subsidie krijgen als je een isolatiebedrijf inschakelt zoals Bouwsector Nederland, dus niet als doe-het-zelfer.
 • Voor een 2 tal maatregelen mag je spouwmuurisolatie combineren met isolatie van je buitenmuren (buitenkant of binnenkant), dak, ramen of vloer, of met een warmtepomp, warmtenet-aansluiting of zonneboiler.
 • De subsidie voor 1 maatregel zal gelden vanaf 2 april 2022, voor maatregelen die op of na deze datum zijn uitgevoerd.
 • Er zijn gemeenten en provincies die ook subsidie voor isolatie geven. Check alle energie subsidie regelingen in jouw gemeente.

Gratis spouwmuurisolatie offerte

Ontvang vandaag nog een goedkope spouwmuurisolatie offerte.

Wij garanderen een scherpe prijs en de hoogste isolatie kwaliteit.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Vakman inhuren via Bouwsector Nederland