Wat is spouwmuurisolatie?

Na het lezen van dit artikel weet u alles over spouwmuurisolatie.

Ook zult u weten op welke manier de kosten laag gehouden kunnen worden.

Daarnaast kunnen wij u helpen met het aanvragen van de spouwmuurisolatie subsidie.

Ontdek hier waarom de markt ons nog meer ziet als de muurisolatie specialist van Nederland!

Vraag meteen een gratis en vrijblijvend offerte bij ons aan.

Voordelen spouwmuurisolatie

 1. Energiebesparing
 2. Lagere warmteregeling
 3. Ecologische voetafdruk verkleinen

spouwmuurisolatie

Waarom spouwmuurisolatie?

Ongeveer een derde van alle warmte die verloren gaat in een ongeïsoleerd huis ontsnapt via de muren. Door spouwmuren goed te isoleren, bespaart u energie en bespaart u op uw stookkosten.

Over het algemeen hebben huizen die vanaf de jaren negentig zijn gebouwd muurisolatie om de warmte binnen te houden, maar als uw huis ouder is, heeft het misschien helemaal geen muurisolatie.

Huizen in het Nederland hebben meestal massieve muren of spouwmuren:

 • Als uw huis is gebouwd na de jaren 1920, heeft het waarschijnlijk spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit twee wanden met daartussen een spouw, de spouw genoemd; het buitenste blad is meestal gemaakt van baksteen en de binnenste laag van baksteen of betonblok.
 • Oudere huizen van vóór 1920 hebben meer kans op massieve muren. Een massieve muur heeft geen spouw; elke muur is een enkele massieve muur, meestal gemaakt van baksteen of steen.

Je muurtype uitwerken

Het eerste dat u moet weten, is wat voor soort muren u heeft. Als je het metselwerk aan de buitenkant van het huis kunt zien, kijk dan naar het patroon van de stenen.

Spouwmuur

Als uw huis spouwmuren heeft, hebben de stenen meestal een gelijkmatig patroon met alle stenen in de lengterichting.

Stevige muur

Als je huis massieve muren heeft, hebben de stenen een afwisselend patroon, met enkele stenen die over de muur zijn gelegd, zodat je de kleinere uiteinden van buitenaf kunt zien.

Als het metselwerk bedekt is, kun je dat ook zien door de breedte van de muur op te meten.

Let wel altijd op de R-waarde bij het isoleren van woningen.

Onderzoek een raam of deur op een van uw buitenmuren:

 • Als een bakstenen muur meer dan 260 mm dik is, heeft deze waarschijnlijk een spouw.
 • Een smallere muur is waarschijnlijk solide. Stenen muren kunnen nog dikker zijn, maar zijn meestal solide.

Sommige huizen hebben een totaal ander type muurstructuur.

Als uw huis een gebouw met staalskelet of houtskelet is, of is gemaakt van geprefabriceerd beton, moet u een gespecialiseerd isolatie-installateur om advies vragen.

Spouwmuurisolatie soorten

Veel spouwmuren kunnen worden geïsoleerd door isolatiemateriaal van buitenaf in de spouw te injecteren.

Een gespecialiseerd bedrijf boort gaten in de buitenmuren, injecteert isolatie door de gaten en dicht ze vervolgens af met cement.

Het isolatiemateriaal is meestal minerale wol of polystyreenkralen, maar in plaats daarvan kan soms ook polyurethaanschuim worden gebruikt.

Om uw spouwmuren te isoleren, boort de installateur kleine gaatjes van ongeveer 22 mm met een tussenruimte van ongeveer 1 m in de buitenmuur van uw huis.

De installateur blaast vervolgens met speciale apparatuur isolatie in de spouw. Zodra alle isolatie binnen is, vult de installateur de gaten in het metselwerk, zodat u ze nauwelijks opmerkt.

Het vullen van spouwmuren is niet een klus die u zelf kunt doen, u heeft hiervoor een erkend installateur nodig.

Een professional kan het werk in ongeveer twee uur klaren voor een gemiddeld huis met gemakkelijk toegankelijke muren. Het mag geen rommel maken.

Spouwmuurisolatie prijs en de besparing

Typische installatiekosten van spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van de grootte van uw huis.

Maar of u nu in een groot vrijstaand huis of een kleine flat woont, u zou de installatiekosten in vijf jaar of minder moeten kunnen terugverdienen dankzij de jaarlijkse besparing op uw energierekening.

Wellicht kunt u deze kosten verlagen door de werkzaamheden tegelijk met andere woningverbeteringen uit te voeren of door niet het hele huis in één keer aan te pakken.

Is spouwmuurisolatie geschikt voor uw woning?

Als uw huis in de afgelopen 20 jaar of zo is gebouwd, zijn de muren waarschijnlijk al geïsoleerd. Om erachter te komen of dit het geval is, kunt u het volgende doen:

 • Vraag één van onze geregistreerde installateur om een borescope inspectie. De installateur boort een klein gaatje in uw buitenmuur om te kijken of uw muren hol of gevuld zijn.
 • Neem contact op met de afdeling gebouwbeheer van uw gemeente.

Uw woning is geschikt voor standaard spouwmuurisolatie als deze voldoet aan de volgende criteria:

 • De buitenmuren zijn ongevulde spouwmuren.
 • Uw spouw is minimaal 50 mm breed en vrij van puin.
 • Het metselwerk of metselwerk van uw woning is in goede staat.
 • De muren worden niet blootgesteld aan slagregen.
 • Uw huis loopt geen risico op overstromingen.

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

U heeft een installateur nodig om een ​​onderzoek uit te voeren om te controleren of uw woning geschikt is. Dan kunnen zij uw muren isoleren met minerale wol of piepschuimparels.

Als uw huis smalle of ongelijke holtes heeft, op een onbeschutte plek staat of als er een risico op overstroming bestaat, dan is het misschien mogelijk om de holte op te vullen met polyurethaanschuim.

Dit is duurder dan standaard spouwmuurisolatie, maar is een bijzonder effectieve isolator. Hiervoor heeft u een gespecialiseerde schuimisolatie-installateur nodig om uw woning te inspecteren en eventueel de werkzaamheden uit te voeren.

Als u vochtplekken op uw binnenmuren heeft, mogen deze niet worden geïsoleerd totdat het probleem is opgelost. Praat met een aannemer die gespecialiseerd is in vochtpreventie.

Als de buitenmuren van uw huis zijn verbonden met een ander huis, moet de installateur een spouwmuur plaatsen om de isolatie tegen te houden, zodat uw buren geen last hebben.

Als u in een flat woont, kunt u niet alleen uw flat isoleren – u moet meestal van iedereen toestemming krijgen om het hele blok te isoleren.

Wat te doen als u problemen ondervindt met uw spouwmuurisolatie?

Als u na het plaatsen van spouwmuurisolatie problemen opmerkt aan uw muren, zoals vocht en schimmel, bel dan eerst het bedrijf dat de installatie heeft uitgevoerd.

Zij moeten het probleem met u bespreken en uw eigendom opnieuw bezoeken om vast te stellen of het oorspronkelijke onderzoek of installatiewerk bijdraagt ​​aan het probleem.

Als dit het geval is, moeten ze zorgen voor herstelwerkzaamheden om het probleem op te lossen of voor verwijdering van de isolatie indien nodig.

De beste spouwmuurisolatie bedrijven

Als de installateur niet wil helpen of niet meer bestaat, neem dan contact op met ons om vast te stellen of u een garantie van 25 jaar heeft.

Wanneer u dat doet, moeten zij u kunnen helpen het probleem op te lossen volgens de voorwaarden van de garantie.

Als u geen] garantie heeft, controleer dan uw papierwerk vanaf het moment van installatie om te zien of u een onafhankelijke, door een verzekering gedekte garantie heeft die een vergelijkbaar dekkingsniveau biedt.

Wat voor soort spouwmuurisolatie?

De symptomen van vocht in een huis kunnen erg op elkaar lijken en kunnen worden veroorzaakt door slechte of onjuiste isolatie, of door andere problemen, zoals onvoldoende onderhoud aan het huis.

Noch uw installateur, noch een garantieverstrekker zal ermee instemmen om herstelwerkzaamheden uit te voeren of te betalen als zij vaststellen dat de problemen niet werden veroorzaakt door:

 • Onjuiste isolatie
 • Slecht vakmanschap
 • Slechte isolatiematerialen

Welk spouwmuurisolatie materiaal is er gebruikt?

Als u van mening bent dat uw installateur of garantieverstrekker u op onredelijke gronden weigert te helpen, dient u hun klachtenprocedure te volgen.

Als u geen hulp kunt krijgen van uw installateur of een garantieverstrekker, is uw laatste optie om te spreken met een bedrijf dat de nodige werkzaamheden kan uitvoeren.

We raden u aan een bedrijf te gebruiken dat is geaccrediteerd met een geschikt schema.

Als u hen vraagt ​​om de isolatie te verwijderen, moet u een specialist in het verwijderen van spouwmuurisolatie inschakelen die is geaccrediteerd met een spouwmuurisolatieschema.

Ventilatie is erg belangrijk

Lucht moet je huis in en uit kunnen stromen, zodat het fris, droog en gezond blijft. Een goede installateur zal zeker geen opzettelijke ventilatie blokkeren of afdichten, waaronder:

 • Vloerroosters of airbricks, die helpen om houten balken en vloeren droog te houden.
 • Ventilatieopeningen aan de muur, die kleine hoeveelheden frisse lucht in kamers laten.
 • Druppelopeningen – moderne ramen hebben vaak kleine ventilatieopeningen erboven om frisse lucht binnen te laten druppelen.

In Nederland vereisen bouwvoorschriften voldoende ventilatie bij het installeren van muurisolatie.

Dit betekent meestal dat er meer ventilatieopeningen moeten worden geïnstalleerd als er niet genoeg zijn. Neem contact op met uw plaatselijke gebouwbeheerkantoor om erachter te komen wat u voor uw huis moet doen.

Spouwmuurisolatie subsidie

Spouwmuren isoleren kost geld. Hoe betaal je nu de kosten? Er zijn een aantal aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

De regeling

 • Er is dus wel een landelijke subsidie voor spouwmuurisolatie. Als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren door Bouwsector Nederland, dan kun je tot wel 30 procent van alle kosten terugkrijgen. Voor 1 maatregel ligt dat anders dan krijg je een lager bedrag: ongeveer 15 procent van de kosten.
 • De spouwmuur isolatie subsidie is wel altijd een vast bedrag per vierkante meter. Je zult alleen subsidie krijgen als je een isolatiebedrijf inschakelt zoals Bouwsector Nederland, dus niet als doe-het-zelfer.
 • Voor een 2 tal maatregelen mag je spouwmuurisolatie combineren met isolatie van je buitenmuren (buitenkant of binnenkant), dak, ramen of vloer, of met een warmtepomp, warmtenet-aansluiting of zonneboiler.
 • De subsidie voor 1 maatregel zal gelden vanaf 2 april 2022, voor maatregelen die op of na deze datum zijn uitgevoerd.
 • Er zijn gemeenten en provincies die ook subsidie voor isolatie geven. Check alle energie subsidie regelingen in jouw gemeente.

Wanneer is spouwmuurisolatie verstandig?

Er zijn spouwmuurisolatie nadelen en uiteraard grote voordelen.

Toch is het grootste voordeel van spouwmuurisolatie toch wel de besparing in stookkosten.

Bij spouwmuurisolatie tussenwoning bespaart u met isoleren gemiddeld tot € 260 per jaar op uw energierekening.

Mocht u in een vrijstaand huis wonen, dan bespaart u toch als snel € 1.000 per jaar.

Hoeveel graden kan het schelen met spouwmuur isolatie?

Hoeveel graden het precies zal schelen is toch wel moeilijk vast te leggen. Alles is natuurlijk afhankelijk van:

 • De staat van het gebouw
 • Mate van isolatie
 • Stookgedrag
 • De temperatuur buiten

Je kunt er simpelweg vanuit gaan dat er ongeveer 20 á 25 procent van alle warmte verdwijnt via spouwmuren.

Wat is het beste isolatiemateriaal voor spouwmuren?

Er zijn eigenlijk drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren:

 • Glaswol
 • EPS parels (zwart)
 • PUR

Minder vaak wordt er gekozen voor isolatie met steenwol, kurk, vlasisolatie of UF-schuim.

Wat kost het isoleren van een spouwmuur?

De kosten voor spouwmuurisolatie ligt ongeveer tussen de € 15 en 30 per m² (excl. btw).

Voor de gemiddelde halfopen woning met een oppervlakte van 107 m², zal dat neerkomen op €1.605 à 3.210 euro.

Welke RD waarde is bij spouwmuren goed?

Voor de isolatie van een spouw – dit is de ruimte tussen twee muren – is toch een isolatiewaarde nodig van minimaal 1,1 m2K/W om subsidie te krijgen.

Maar een ander punt is; dat hoe hoger de waarde is, hoe beter de isolatie.

Hoeveel besparing kan spouwmuurisolatie opleveren?

Spouwmuurisolatie vraagt om een relatief kleine investering van ongeveer 1.750 euro.

Echter, het levert als snel een besparing op van 20 tot 25% op je jaarlijkse energiefactuur. De prijzen schommelen gemiddeld tussen € 15 tot 30 per m², dit is een volledige afhankelijk van het materiaal.

Is elke woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Niet elk huis is geschikt voor spouwmuurisolatie. Als een ongeschikte woning toch geïsoleerd wordt, kunnen er best vervelende problemen ontstaan.

Het beste kunt u een afspraak met ons maken zodat wij uw woning vrijblijvend kunnen komen bekijken.

Hoe werkt een oud huis isoleren?

Je kunt de oude woning op vele manieren alsnog goed door ons laten isoleren.

Je kunt bijvoorbeeld isolatie aan laten brengen in de:

 • Muur
 • Op zolder
 • De gevel
 • Vloer
 • Deuren en kieren
 • Kruipruimte
 • Dubbel glas plaatsen
 • Voorzetramen aanbrengen

Met al deze isolatiewerkzaamheden kan Bouwsector Nederland u helpen.

Gratis spouwmuurisolatie offerte

Ontvang vandaag nog een goedkope spouwmuurisolatie offerte.

Wij garanderen een scherpe prijs en de hoogste isolatie kwaliteit.