Kan ik mijn muren zelf stucen?

Onze super tips gaan over zelf stucen en de kosten van een stukadoor inhuren.

Volg ons stappenplan en ook u kunt stuc aanbrengen als een professional.

Mocht u advies of een offerte nodig hebben dan staan wij ook voor u klaar.

Stucen

Zelf stucen als een pro

Lees onze tips in 3 minuten en begin aan je nieuwe missie!

1. Gips hecht niet aan zomaar een oppervlak en je wilt niet dat het eraf valt, dus zorg ervoor dat je oppervlak klaar is om gepleisterd te worden.

2. Zorg ervoor dat het schoon is – verwijder stukjes bestaande pleister, stof of behang.

3. Controleer de zuigkracht van uw muur.

4. Poreuze achtergronden met een hoge zuigkracht kunnen het vocht uit de pleister zuigen, waardoor het te snel droogt – het kan dus zijn dat u de muur nat moet maken voordat u begint.

5. Gebruik bij het bevochtigen van uw muren een spuitpistool met fijne nevel om te voorkomen dat u steeds naar beneden moet reiken om uw borstel opnieuw nat te maken.

6. Zodra het water langs de muur begint te stromen, weet je dat je de zuigkracht onder controle hebt.

Denk aan de ondergrond

7. Ondergronden met een lage zuigkracht, zoals geverfde oppervlakken, moeten ook goed worden voorbereid.

8. Hoewel gipsplaat of onderlaag zonder voorbereiding kan worden afgestreken, moeten bestaande pleister of eerder geverfde oppervlakken worden behandeld met een hechtmiddel, zoals een mengsel van PVA-lijm en water om ervoor te zorgen dat de pleister aan de muur hecht.

9. U kunt ook proberen een handvol zand aan het PVA-mengsel toe te voegen om het een ruwere textuur en betere hechting te geven.

10. Reinig terwijl u bezig bent – het klinkt misschien overdreven, maar het is van vitaal belang om schone emmers, gereedschappen en apparatuur te hebben om ervoor te zorgen dat uw gips niet loslaat en u een betere afwerking krijgt die lang meegaat.

Gebruik de juiste materialen

11. Bovendien is droog pleisterwerk een nachtmerrie om van uw gereedschap te verwijderen en kan het de pleisterafwerking bij uw volgende klus slepen!

12. Gebruik altijd schoon water, nogmaals om te voorkomen dat uw gips verontreinigd raakt en te snel loslaat of hard wordt.

13. Meng gips altijd door gips aan het water toe te voegen en niet andersom.

14. Voeg eerst net genoeg gips toe om een hoop bovenop het water te maken en meng het zodat het klontvrij is, voeg dan langzaam het gips toe om de juiste consistentie te krijgen met een houten stok of een mixerboor.

15. Gips en water mengen ongeveer half om half – dus een halve (schone) emmer water zou een volle emmer gips moeten zijn.

16. Het gips moet de consistentie hebben van gesmolten ijs – probeer er eens een stok in te zetten – als het rechtop kan staan, is het gips goed gemengd.

Hoe werkt stucen?

17. Pleister moet worden aangebracht wanneer een oppervlak kleverig aanvoelt, maar niet te nat is, zodat het goed hecht aan het oppervlak.

18. Probeer bij het pleisteren van een kamer niet twee muren te doen die elkaar raken, aangezien u het risico loopt de ene muur te beschadigen terwijl u de andere pleistert.

19. Houd het koel in de kamer die u aan het pleisteren bent – radiatoren moeten worden uitgeschakeld, anders droogt het pleisterwerk te snel uit, waardoor het moeilijk aan te brengen is en barst.

20. Beginners moeten eerst op een klein gebied beginnen om ervoor te zorgen dat ze de juiste techniek krijgen.

21. Begin met een gebied dat slechts 30 minuten of minder nodig heeft voor de eerste laag.

22. Zorg ervoor dat u de zes fasen van het stukadoorswerk correct en zelfverzekerd doorloopt – van de eerste laag tot de laatste afwerking.

De afwerking bepaald de kwaliteit

23. Een goede pleisterafwerking kan worden bereikt met een combinatie van zelfverzekerde stevige druk en de juiste hoek van uw troffel.

24. Probeer niet om uw oppervlak perfect te krijgen in de eerste laag – het kost te veel tijd en de pleister kan te snel drogen – onvolkomenheden kunnen in latere stadia worden gladgestreken.

25. Wanneer u uw troffel voor het eerst op het plafond of de muur aanbrengt, begin dan met een rand van de troffel die er vanaf is gericht.

26. Naarmate de pleister op uw troffel met uw beweging steeds minder wordt, wordt de hoek tussen uw troffel en het oppervlak kleiner.

27. Pas op voor morsen wanneer u de hoek van uw troffel verkleint!

Hoe moet je een plafond stucen?

28. Als je een plafond aan het maken bent, ga dan niet direct onder je troffel staan, voor het geval je gips in je oog krijgt!

29. Artex-plafonds kunnen worden gestuukt door alleen een dikkere laag pleisterwerk te gebruiken.

30. Ga niet meteen in de randen tussen het plafond en de muur met je pleister – het kan later in de randen worden verwerkt en voorkom dat klontjes pleister in de hoeken gaan samenklonteren.

31. Maar als je je hoeken doet, zorg er dan voor dat ze vlak zijn – zo ziet de hele muur er goed uit!

32. Zorg ervoor dat de dikte van de pleister gelijk is op de eerste en tweede laag. Oefen stevige druk uit om ervoor te zorgen dat het vlak is zonder uitstulpingen.

33. U hoeft zich in dit stadium niet al te veel zorgen te maken over gladheid of troffelsporen, alleen dat het vlak en gelijkmatig is.

Waar moet je beginnen?

34. Zorg ervoor dat de eerste dunne laag nat en soepel is wanneer u de tweede laag aanbrengt.

35. Maak je geen zorgen over het opvullen van elk gaatje in dit stadium – het is beter om te voorkomen dat je gips te snel hard wordt.

36. Na de eerste twee lagen begint het proces van ‘troffelen’. Dit is het moment om al die gaten te vullen, je troffelsporen te verwijderen en het glad te krijgen.

37. Controleer voordat u begint of de pleister kleverig is – buigzaam genoeg om de pleister in de gaten te duwen, maar niet zo nat dat u nieuwe gaten maakt.

38. Naarmate de pleister hard wordt, wordt hij donkerder van kleur, wat betekent dat het tijd is voor de laatste troffel.

39. Polijst de pleister niet te veel op de laatste droge troffelfase – het moet gelijkmatig en licht gepolijst zijn, maar aanvoelen als een eierschaal – hoe gladder, het maakt verf en behang een nachtmerrie om aan vast te houden.

40. Zorg ervoor dat je over het juiste stukadoorsgereedschap, materiaal en kennis beschikt voordat je begint, zodat je niet halverwege moet stoppen.

Stucen moet veilig gebeuren

41. Zorg ervoor dat u weet dat u moeilijk bereikbare plaatsen gemakkelijk kunt bereiken met stelten of steigers.

42. Houd van je troffel – het is een essentieel stuk stukadoorsset. Zorg ervoor dat het schoon, roestvrij en van het juiste type is. Elke troffel zal het werk moeilijker maken.

43. Voor beginners is een goede maat om mee te beginnen 11 inch. Terwijl een grotere troffelmachine gebieden sneller bedekt, is het moeilijker te controleren.

44. Draag je metalen troffel erin – het is veel gemakkelijker om op deze manier te gebruiken – sommige kunnen kant-en-klaar worden gekocht.

45. Gebruik een blikschaar om hoekrupsen te snijden om het werk gemakkelijker te maken.

Schuur de wanden niet

46. Gips niet schuren – als je de zes fasen correct volgt, is er geen reden waarom je terug zou moeten komen om het te schuren, wat meer rommel, onvolkomenheden en meer hard werk veroorzaakt.

47. Onthoud! Vlak maken, gaten wijzigen, troffelmarkeringen gladstrijken

48. Denk er altijd aan om uw troffel plat op de muur te houden.

49. Vergeet niet om eventuele gaten in het pleisterwerk op te vullen door stevig aan te drukken of meer pleister in het gat te doen en glad te strijken.

50. Als de pleister dan behoorlijk stevig is, zullen alle troffelsporen en richels met succes worden gladgestreken – op voorwaarde dat u het vlak hebt gehouden zodat uw troffel plat op de muur kan zitten.

Uw woning laten stucen?

Je kunt goedkoop laten stucen door Bouwsector Nederland.

Wij hebben de beste kwalitiet stuc en rekenen daar goedkope m2 prijzen voor,

Vraag zonder moeite of kosten een gratis offerte aan.